Chat with us, powered by LiveChat
aktualnie w sprzedaży ikona facebook ikona instagram ikona youtube
Azja

WIETNAM - SMAKI INDOCHIN

  • Wietnam

Opis

Podróż kulinarna po Wietnamie jest niczym szalony i pełen niespodzianek rajd rikszą krętymi uliczkami Hanoi. Tradycje Północy, cesarskiego Centrum i należącego do delty Mekongu Południa, mimo swojej odrębności, łączą się tu czasem w zaskakujący sposób. Nie można również pominąć wpływów francuskich, związanych z długoletnią kolonizacją. Nic więc dziwnego, że kuchnię Wietnamu uważa się za jedną z najbogatszych i zróżnicowanych smakowo, skoro Hanoi od Sajgonu dzieli podobna odległość jak Warszawę od Paryża. Kuchnia Północy obfituje w makarony i cięższe zupy z wołowiną, pozostałość po panowaniu Imperium Chińskiego i Mongołów. Środkowa część kraju to dawne tereny starożytnego królestwa Champa, gdzie jadało się wiele maleńkich dań, głównie warzywnych, a w Zakazanym Mieście w Hue rozwinęła się sztuka misternej dekoracji potraw na wzór Cesarstwa Chińskiego. Na południu Wietnamu rozpościera się Delta Mekongu. Tutaj ryż i wiele owoców dojrzewa trzy razy w roku. Kuchnia obfi tuje więc w ryby, warzywa, słodkie owoce, curry. Wpływy kulinarne pochodzą jeszcze z czasów Imperium Angkor, którego Południe było częścią.

Mapa

Terminy

Czas trwania wyprawy 10 dni

Każdą wyprawę możesz zorganizować w dogodnym dla siebie terminie, dla wybranej liczby osób.

Możemy zmodyfikować program na życzenie. Podany program jest przykładowym zawierającym kompletne świadczenia oraz opiekę pilota. Z przyjemnością dostosujemy program do Twoich potrzeb.

Cena imprezy może ulec zmianie w zależności od wybranego terminu oraz ilości Uczestników.

Prosimy o kontakt z biurem – przygotujemy dla Ciebie ofertę.

Sprawdź zakładkę „aktualnie w sprzedaży” znajdziesz tam potwierdzone oraz sprzedawane oferty wyjazdów, do których możesz dołączyć!

Cena od 4970 PLN/os. oraz 1434 USD/os. ( dla min. 16 osób)

Uwagi

CENA OBEJMUJE

  • przelot na trasie Warszawa – Sajgon; Hanoi – Warszawa wraz z opłatami lotniskowymi
    przeloty wewnętrzne na trasie Sajgon – Hue; Danang – Hanoi
  • transport autokarem lub mikrobusem w zależności od ilości Uczestników
  • zakwaterowanie w hotelach 4* w pok. 2-os., dopłata do pok. 1-os. 346 USD/os.
  • śniadania według programu
  • opiekę polskojęzycznego pilota
  • ubezpieczenie KL, NNW i bagażu
  • obiady i kolacje według programu
  • obsługę lokalnych przewodników
  • rejs po Perfumowanej Rzece
  • rejs po Delcie Mekongu
  • rejs po zatoce Ha Long
  • zakwaterowanie na dżonce 4* w kajutach 2-osobowych
  • lekcje gotowania według programu
  • przybory do gotowania (fartuchy), przepisy na przygotowywane dania
  • lekcję dekorowania potraw
  • jazdę rowerami do zielarni
  • wizę do Wietnamu wraz z pośrednictwem Polka Travel

CENA NIE OBEJMUJE

  • Innych opłat niż wymienione powyżej
  • napiwków
  • napoi do posiłków oraz wydatków natury osobistej.

Cena skalkulowana dla grupy min. 16 osób. W przypadku mniejszej liczby Uczestników cena może ulec zmianie. Program ma charakter ramowy i może ulec zmianie w zależności od okoliczności, warunków lokalnych lub uzgodnień z pilotem. Zawsze przedstawiamy alternatywną propozycję lub zamieniamy kolejność zwiedzania.

Plan podróży

1 dzień

WARSZAWA – SAJGON
Spotkanie z pilotem Polka Travel na lotnisku, odprawa biletowo-bagażowa, przelot do Wietnamu. Posiłki na pokładzie samolotu.

2 dzień

SAJGON – SMAK POŁUDNIA (Ś, K)
Po przylocie do Sajgonu, najsłynniejszego miasta południowego Wietnamu, powitanie na lotnisku przez lokalnego przewodnika. Zobaczymy między innymi szalenie kolorową dzielnicę Chinatown ze Świątynią Jadeitową, uważaną za najpiękniejszą pagodę Południa Wietnamu. Następnie odwiedzimy barwny targ w sercu miasta, gdzie można kupić m.in. wyroby z laki, jedwabie, hafty. Po południu zakwaterowanie w hotelu, krótki odpoczynek i wyprawa do szkoły kulinarnej Południa Wietnamu na lekcję gotowania, po której podczas wspólnej kolacji wymienimy międzynarodowe kulinarne doświadczenia. Nie zabraknie także rolowania słynnych sajgonek. Nocleg w hotelu.

3 dzień

DELTA MEKONGU – PŁYWAJĄCY TARG (Ś, O)
Po śniadaniu wyruszymy na eksplorację Delty Mekongu, słynnej z pól ryżowych, krajobrazów, bogactwa kwiatów i owoców. Zobaczymy, jak niezmiennie od setek lat kwitnie rzeczny handel owocami, warzywami i przyprawami na pływającym targu Cai Be. Następnie na jednej z wielu wysepek podpatrzymy, jak robi się kokosowe cukierki, chrupiące ciasto ryżowe i papier ryżowy. Naszą wizytę na targu zakończymy obiadem, którego daniem głównym będzie ryba nazywana „Słoniowym Uchem”. Wielkie brawa dla tych, którzy po-trafią filetować rybę pałeczkami! Po obiedzie wrócimy do Sajgonu. Wieczorem dla chętnych wyjście do elitarnego jazz clubu w sercu miasta.

4 dzień

SAJGON – HUE (Ś, K)
Rano przelot do środkowego Wietnamu, do miasta Hue. Zwiedzimy cesarskie Zakazane Miasto, mniejszych rozmiarów kopię pekińskiego Zakazanego Miasta. Nieopodal Hue zobaczymy piękny, bogato zdobiony majoliką grobowiec cesarski Khai Dinh, popłyniemy także łodzią po Perfumowanej Rzece w kierunku pagody Thien Mu. Po południu przednia zabawa – cesarska sztuka dekoracji potraw. Nauczymy się, jak na cesarskim dworze dekorowano dania. Wycinanki w marchewce rzepie czy ogórkach działają relaksująco, do tego snuć będziemy barwne opowieści z cesarskiego dworu. Potem zasiądziemy do smacznej i bogato zdobionej kolacji. Nocleg w Hue.

5 dzień

HUE – HOI AN (Ś, K)
Rano przejedziemy nadmorskim wybrzeżem do Hoi An (UNESCO), po drodze możliwość przystanku na kąpiel w morzu. Około południa do-trzemy do Hoi An, XV-wiecznego miasta, słynącego z produkcji jedwabnych lamp oraz sklepów tekstylnych, w których pracują krawcowe gotowe na poczekaniu uszyć suknię czy nawet garnitur. Zakwaterowanie i czas wolny na spacery po „mieście krawców”. Po południu zwiedzimy zabytkowe centrum, kompilację kultury japońskiej, chińskiej i wietnamskiej. Kolacja i nocleg w pełnym uroku zabytkowym Hoi An. Fakultatywnie możliwość wyjścia na azjatycki masaż stóp.

6 dzień

HOI AN – ROWEREM PO ZIOŁA HANOI (Ś, O)
Po śniadaniu, jak typowi Wietnamczycy, wsiądziemy na rowery i pojedziemy malowniczą drogą, ciągnącą się wzdłuż pól ryżowych, do pobliskiej wioski, w której znajduje się wiele zielarni i herbaciarni. Tutaj spędzimy czas na plantacji ziół, poznając możliwości ich zastosowania w kuchni oraz w medycynie. Obiad złożony z dań z dużą domieszką ziół. Znowu zabawa zręcznościowa, np. przy warzywnych kompozycjach kwiatowych. Następnie przejazd na lotnisko i odlot do Hanoi. Po przylocie zakwaterowanie w hotelu. Na kolacji spróbujemy typowego dania „cha ca la vong”, o ponad 200-letniej tradycji. Restauracja, którą odwiedzimy, serwuje tylko jedno danie, nieprzerwanie od czasów kolonii francuskiej. Nocleg w Hanoi.

7 dzień

HANOI – HA LONG (Ś, O, K)
Po śniadaniu wyjazd z Hanoi w kierunku Zatoki Ha Long. Zakwaterowanie na dżonce. Obiad. Po południu udamy się w rejs wokół wielu spośród 2700 egzotycznych wysepek (UNESCO). Wiele z nich, dzięki dziwnym formom, nosi nazwy pochodzące od zwierząt lub postaci baśniowych. W trakcie rejsu przerwa na kąpiel. Będzie także czas na delektowanie się niesamowitym krajobrazem. To jedno z najbardziej magicznych miejsc na świecie. Kolacja i nocleg na dżonce.

8 dzień

HA LONG – HANOI (Ś, O)
Powitanie dnia wschodem słońca nad zatoką. Po śniadaniu zwiedzanie jaskini Sung Sot oraz kontynuacja rejsu wokół wyjątkowych wysepek. Wczesny obiad. Około południa po-wrót na stały ląd – nabrzeże Ha Long, a następnie przejazd do Hanoi. Po południu czas na jedwabie, spacery po starej części Hanoi. Wieczorem spektakl teatru kukiełek na wodzie, bardzo stara wietnamska tradycja. Nocleg w Hanoi. Fakultatywnie możliwość wyjścia na azjatycki masaż stóp.

9 dzień

KUCHNIA PÓŁNOCY (Ś, O)
Po śniadaniu udamy się poza Hanoi, do miejscowości Vang Giang, aby tam, pod okiem lokalnego szefa kuchni, uczyć się przygotowywać specjały Północy Wietnamu. To nie tylko ciekawe z punktu widzenia gastronomii, ale także etnografii, wyjazd do prawdziwej wietnamskiej wioski. Najpierw, wraz z naszym mistrzem, udamy się na lokalny, niezwykle barwny targ, aby nabyć potrzebne pro-dukty, będzie okazja do zrobienia ciekawych zdjęć. Potem, zakasawszy rękawy, będziemy wspólnie gotować i uczyć się skomplikowanych nazw wietnamskich dań. Będziemy zgłębiać trudną sztukę siekania warzyw, tak aby zachował się ich aromat. To wspaniałe, pogodne przedpołudnie zakończymy wspólnym obiadem. Po południu wrócimy do Hanoi, gdzie będzie czas wolny na ostatnie zakupy i indywidualne zwiedzanie. Wieczorem kolacja pożegnalna pod hasłem: „Smaki Indochin”. Szef kuchni oprowadzi nas po swoim królestwie, a potem wspólnie zjemy kolację, serwowaną z wielu garnków i kotłów, jak to ma miejsce na ulicach Azji. Przejazd na lotnisko i odlot do kraju.

10 dzień

HANOI – WARSZAWA
Przylot do Warszawy i zakończenie przygody z kulturą i gastronomią Indochin.

PUBLIKACJA I KOPIOWANIE PROGRAMÓW WYCIECZEK
ZAMIESZCZONYCH NA STRONIE WWW.POLKATRAVEL.PL W
CAŁOŚCI LUB W CZĘŚCI, BEZ WYRAŹNEJ, PISEMNEJ ZGODY BIURA
JEST ZABRONIONE.

WIETNAM OD KUCHNI

Zobacz reportaż z poprzedniej wyprawy

Zobacz reportaż z poprzedniej wyprawy

Informacje praktyczne

Nie wiesz, która wyprawa jest dla Ciebie?

Pomożemy Ci ją znaleźć!

Skontaktuj się z nami
WEEKEND W DREŹNIE
Poznawcze
Kulinarne
Na winnym szlaku
Weekendy
2 dni

WEEKEND W DREŹNIE

Wspaniałe Drezno, uważane za jedno z najpiękniejszych barokowych miast w Europie. Oprócz Drezna zwiedzimy urokliwe miasteczko musztardy, zajrzymy do  słynnej fabryki miśnieńskiej porcelany i spróbujemy wina na słynnym szlaku winnym.

więcej o wyprawie
PORTUGALIA – LIZBONA
Poznawcze
Kulinarne
Weekendy
4 dni

PORTUGALIA – LIZBONA

Zabytki Lizbony, degustacje win, regionalna kuchnia, wizyta na Cabo da Roca

więcej o wyprawie
PORTUGALIA – PORTO
Poznawcze
Kulinarne
Na winnym szlaku
Weekendy
4 dni

PORTUGALIA – PORTO

więcej o wyprawie