Nie wiesz, która wyprawa jest dla Ciebie?
Pomożemy Ci ją znaleźć!
12.08 – 15.08.2023
Ciekawy weekend, przybliżający gastronomiczne oblicze Irlandii, odwiedzimy najsłynniejszą destylarnię whiskey, browar Guinnessa, nauczymy się parzyć kawę po irlandzku i piec typowe bułeczki. Ponadto odwiedzimy najciekawsze miejsca Dublina, udamy się do pubu i obejrzymy pokaz tańca, a może i znajdziemy leprikorny. Irlandia to Zielona Wyspa, nie tylko ze względu na krajobraz, ale również na dużą zawartość…
Każdą wyprawę możesz zorganizować w dogodnym dla siebie terminie, dla wybranej liczby osób.
Możemy zmodyfikować program na życzenie. Podany program jest przykładowym zawierającym kompletne świadczenia oraz opiekę pilota. Z przyjemnością dostosujemy program do Twoich potrzeb.
Cena imprezy może ulec zmianie w zależności od wybranego terminu oraz ilości Uczestników.
Prosimy o kontakt z biurem – przygotujemy dla Ciebie ofertę.
Sprawdź zakładkę „aktualnie w sprzedaży” znajdziesz tam potwierdzone oraz sprzedawane oferty wyjazdów, do których możesz dołączyć!
1 dzień
WARSZAWA – DUBLIN – TAJEMNICE WHISKEY (K)
Spotkanie na lotnisku z pilotem Polka Travel, wręczenie dokumentów podróży i przelot do Dublina. Przejazd do centrum miasta i wizyta w destylarni whiskey, założonej w 1780 roku. Destylarnia Jamesona była najsłynniejsza w Irlandii przez prawie 200 lat, a obecnie stanowi muzeum, w którym można zapoznać się z fascynującą historią trunku. Podczas zwiedzania poznamy szczegóły dotyczące produkcji, której początków upatruje się właśnie w Irlandii. To tutaj mnisi opracowali szczegóły wytwarzania „wody życia”. Odkryjemy różnice pomiędzy whiskey irlandzką, szkocką i amerykańską oraz dowiemy się, dlaczego irlandzka jest najlepsza. Trasa zakończy się kieliszkiem whiskey, a kilku ochotników-szczęśliwców podczas degustacji porówna trzy rodzaje trunku. Krótki objazd miasta. Możliwość podziwiania zabytków. Zakwaterowanie w hotelu. Wieczorem wyjście na kolację połączoną z pokazem folklorystycznym typowego tańca irlandzkiego. Nocleg w Dublinie.
2 dzień
ZABYTKI – KUCHNIA – PUBY I BROWARY (Ś, O, K)
Po śniadaniu wyruszymy na zwiedzanie Dublina. Zobaczymy katedrę św. Patryka, miejsce pochówku Jonathana Swifta, bibliotekę w Trinity College. Spacer po O’Connel Street – najszerszej ulicy Europy. Obiad w fabryce Guinnessa połączony ze zwiedzaniem. Trudno wyobrazić sobie Dublin bez „Guinnessa”, znanego piwa i jednego z najbardziej rozpoznawalnych produktów irlandzkich na świecie. Zwiedzanie browaru może być więc niezapomnianą i magiczną podróżą w głąb świata trunku. Obejmuje ponad 250 lat historii – od Arthura Guinnessa i jego pierwszej dostawy w 1769 roku, do nowoczesnych metod warzenia. Podczas zwiedzania krótki kurs lania piwa. Na koniec każdy otrzyma do degustacji kufel Guinnessa w oszklonym barze, znajdującym się na siódmym piętrze, z którego roztacza się wspaniały widok na Dublin. Po obiedzie w restauracji browaru (dania z dodatkiem piwa) zwiedzać będziemy Kilmainham Gaol – dawne brytyjskie więzienie w Dublinie. Więzienie zostało wzniesione w 1789 roku i od razu zyskało sławę. Uznane za wzór budowli więziennych. W Kilmainham Gaol więziono osoby związane z walką o niepodległość Irlandii. Tu też stracono przywódców Powstania Wielkanocnego. Więzienie posłużyło jako sceneria wielu filmom, w tym: „W imię ojca”, „Michael Collins”, „Święci z Bostonu”, „Wiatr buszujący w jęczmieniu”. Wieczorem wyjście do kultowej dzielnicy z setką barów, pubów, restauracji i knajpek, słynącej z życia nocnego, która znajduje się na południowym brzegu rzeki Liffey w centrum Dublina. Zachował się tu średniowieczny układ miasta, z wąskimi, brukowanymi uliczkami, przy których położony jest najbardziej renomowany pub, „Temple Bar”, o tej samej nazwie co dzielnica. Określa się go mianem najbardziej przyjaznego w mieście. Tętni życiem nie tylko w czasie weekendów. Nocleg w Dublinie.
3 dzień
LEKCJA GOTOWANIA – BAJECZNE OGRODY (Ś, O, K)
Śniadanie. Wyjazd w kierunku Powerscourt w górach Wicklow. To jedna z najlepiej utrzymanych irlandzkich posiadłości, otoczona trzema bajecznymi ogrodami: japońskim, włoskim i francuskim. Obiad w lokalnym pubie. Następnie udamy się do Ballyknocken House, tradycyjnej irlandzkiej farmy, gdzie będziemy uczestniczyć w lekcji gotowania pod okiem uznanego kucharza, jak również smakować przygotowany własnoręcznie specjał. Na koniec pokaz parzenia kawy po irlandzku. Kolacja pożegnalna w tradycyjnym irlandzkim pubie. Nocleg w Dublinie.
4 dzień
DUBLIN WARSZAWA (Ś)
Śniadanie. Przejazd na lotnisko. Powrót do kraju i zakończenie kulinarnej przygody w Irlandii.
PUBLIKACJA I KOPIOWANIE PROGRAMÓW WYCIECZEK
ZAMIESZCZONYCH NA STRONIE WWW.POLKATRAVEL.PL W
CAŁOŚCI LUB W CZĘŚCI, BEZ WYRAŹNEJ, PISEMNEJ ZGODY BIURA
JEST ZABRONIONE.
Nie wiesz, która wyprawa jest dla Ciebie?
Pomożemy Ci ją znaleźć!
Luksusowa wakacyjna podróż szlakiem architektury nowoczesnej, wina i doskonałej gastronomii…
więcej o wyprawieSzalony zjazd na linach przez środek dżungli, kawa i trekking na wulkan
więcej o wyprawie4 dniowy Rejs po Galapagos śladami Darwina, wizyta na równiku, przygoda w Banos i trekking na Cotopaxi
więcej o wyprawieKraina doskonałych win, wykwintnej kuchni, uroczych średniowiecznych miasteczek
więcej o wyprawieTo podróż dla miłośników Hiszpanii, kultury, architektury, ale przede wszystkim tych, którzy lubią poznawać region przez smaki, tradycje kulinarne.
więcej o wyprawieSkaliste wybrzeże, urokliwe zatoki, średniowieczne wioski, wyśmienita kuchnia...
więcej o wyprawiePodróż przez pustynię, wizyty w mdresach i na kolorowych targach...
więcej o wyprawie
Uwagi
CENA I UWAGI DO WYJAZDU
CENA OBEJMUJE
CENA NIE OBEJMUJE
Cena skalkulowana dla grupy min. 20 osób. W przypadku mniejszej liczby Uczestników cena może ulec zmianie. Program ma charakter ramowy i może ulec zmianie w zależności od okoliczności, warunków lokalnych lub uzgodnień z pilotem. Zawsze przedstawiamy alternatywną propozycję lub zamieniamy kolejność zwiedzania.