Nie wiesz, która wyprawa jest dla Ciebie?
Pomożemy Ci ją znaleźć!
Burgundia to dumna, bogata kulturowo i gospodarczo kraina, będąca sercem Francji. Pozostaje nieco zdystansowana do reszty kraju. Jej centrum jest Dijon, dawna stolica najprężniejszego państwa w Europie, ze szlakami pielgrzymujących do dalekiego Santiago. Region dumnych i majestatycznych klasztorów, opactw i katedr, średniowiecznych miast i licznych szlaków winnych, zdecydowanie należy do najciekawszych. Oprócz historii i zabytków znajdziemy tu także zwyczaje i tradycje, które przetrwały w niezmienionej formie setki lat, zwłaszcza tradycje winiarskie. Obiektem wzbudzającym zrozumiałe emocje zwiedzających, są wielokilometrowe XIII-wieczne piwnice, ciągnące się praktycznie pod całym Beaune. Zdawałoby się z nigdy nie kończącymi się korytarzami, oferują fascynującą wędrówkę enologiczną od burgunda… do burgunda.
Szampania słynie z produkcji win musujących nazywanych szampanem. To właśnie tu znajdowały się królewskie winnice produkujące ten trunek. Region słynie nie tylko z produkcji cenionego na całym świecie szampana, ale także ze wspaniałych zabytków. W Reims znajduje się jedna z najpiękniejszych katedr gotyckich, która przez setki lat była miejsce koronacji francuskich królów.
1 dzień
WARSZAWA – PARYŻ – REIMS – ÉPERNAY (Ś,O)
Spotkanie na lotnisku z pilotem Polka Travel. Wręczenie dokumentów podróży. Przelot do Paryża. Przejazd autokarem do Reims, ponad którym góruje gotycka katedra koronacyjna francuskich królów. Po zwiedzaniu czas na obiad w lokalnej restauracji, w której spróbujemy wybornej kuchni Szampanii. Na nocleg przejedziemy w okolice Épernay, stolicy szampana, po drodze będziemy mijać wiele winnic.
2 dzień
SZAMPAN, CHABLIS I ZŁOTE CHARDONNAY (Ś,O)
Od rana będziemy rozkoszować się luksusowym musującym napojem. Udamy się do jednego ze słynnych domów szampana, gdzie zostaniemy zabrani do piwniczki, by degustować ten szlachetny napój bogów. Jedynie musujące wino z regionu Szampanii może być nazywane szampanem, ponieważ jest to nazwa prawnie chroniona. Produkcja szampana jest rzemiosłem opartym na wielowiekowej tradycji. Dowiemy się, jak wygląda proces wytwarzania prawdziwego szampana. Po degustacji czeka nas jeszcze spacer po słynnej Alei Szampana, gdzie mieści się wiele słynnych domów szampana i gdzie mnich Dom Perignon ma swój pomnik. Poznamy historię tej kluczowej postaci dla produkcji trunku, to właśnie on trzy wieki temu opracował metodę produkcji. Przejazd autokarem do Burgundii, do miasteczka Chablis – centrum produkcji białego wina o światowej renomie. To jedno z najsłynniejszych i najbardziej prestiżowych białych win na świecie. Tutejsze szczepy Chardonnay uznawane są za najlepsze na świecie. Zwiedzanie jednej z piwnic winnych połączone z degustacją. Obiad zjemy w restauracji regionalnej, do obiadu zostanie podany szampan. Na nocleg dojedziemy do Dijon.
3 dzień
MALINOWA MUSZTARDA DIJON I LIKIER CASSIS (Ś, O)
Po śniadaniu zwiedzanie Dijon dawnej stolicy Księstwa Burgundii. Centrum miasta słynie ze wspaniałej architektury. Zobaczymy: kościół Notre Dame, pałac książąt Burgundii, katedrę St. Benigne. Spacer starą brukowaną ulicą Verrerie, wzdłuż której ciągną się rzędy domów o konstrukcji szkieletowej. Zwiedzanie Muzeum Sztuk Pięknych, z fantastyczną kolekcją dzieł mistrzów flamandzkich. Po doznaniach estetycznych czas na kulinarne wspaniałości. Musztarda, znana już w starożytności, stała się burgundzką specjalnością w XIV w. Odwiedzimy sklepik, gdzie obok tradycyjnego sosu z gorczycy i octu winnego stoją fajansowe słoje, moździerze, butelki oliwy i octu oraz dziesiątki nowinek: musztarda malinowa czy kokosowa. Wizyta w cukierni oferującej specjalność miasta – korzenne ciasteczka. Po południu przejazd słynnym szlakiem winnym, obiad w lokalnej oberży w słynnej miejscowości winiarskiej Gevrey – Chambertin oczywiście z winem. Wina burgundzkie uważa się za najprzedniejsze i najdroższe we Francji. Wśród czerwonych królują szczepy Pinot Noir oraz Gamay. Zwiedzanie Chateau de Vougeot, dawniej zaplecza gospodarczego opactwa Citeaux, kolebki Cystersów. Mnisi dokonywali w tutejszym ogrodzie winnym pierwszych prób uprawy i pielęgnacji szczepów. Dowiemy się dlaczego burgundy należą do najlepszych i najdroższych win Francji, Burgundia znana jest też z innego specjału – cassis. Jest to likier z owoców czarnej porzeczki, będący bazą do słynnego aperitifu o nazwie „kir” – klasyczny likier porzeczkowy i białe wino. Zwiedzanie Cassisium w Nuits-Saints-Georges połączone z degustacją.
4 dzień
MUZEUM WINA W BEAUNE (Ś,K)
Śniadanie. Przed południem wizyta w stolicy burgundzkich win – Beaune. Zwiedzanie klejnotu średniowiecznej architektury – hospicjum flamandzko-burgundzkiego, dzieła gotyku pokrytego kolorową dachówką. Spacer urokliwymi uliczkami. Czas wolny na obiad. Czeka nas degustacja wina. Na kolację wrócimy do Dijon. Kolację zjemy w jednej z fantastycznych restauracji Dijon, na przystawkę spróbujemy słynnych ślimaków po burgundzku, do kolacji zostanie podane wino z regionu.
5 dzień
MALOWNICZY ZAMEK ROCHEPOT I OBIAD Z GWIAZDKĄ MICHELIN (Ś,O)
Po śniadaniu udamy się do XIII wiecznego zamku, bajkowego Chateau de Rochepot, wzniesionego na skalnej iglicy, górującej nad malowniczymi dolinami. Następnie udamy się na malownicze wzgórze, by podziwiać okoliczne winnice. Obiad zjemy w restauracji wyróżnionej gwiazdką Michelin. Podczas obiadu zostaną podane białe wina z Puligny – Motrachet, należące do czołówki regionu. Powrót do Dijon, Czas wolny na indywidualną eksplorację miasta.
6 dzień
FONTENAY – WARSZAWA (Ś)
Po śniadaniu udamy się do Fontenay, najstarszego opactwa cysterskiego, założonego przez św. Bernarda w XII wieku (UNESCO). Przejazd na lotnisko do Paryża. Przelot do Polski i zakończenie kulinarnej przygody w Burgundii. Pora na wypróbowanie zakupionych specjałów, przygotowanie francuskich dań i skosztowanie win.
PUBLIKACJA I KOPIOWANIE PROGRAMÓW WYCIECZEK
ZAMIESZCZONYCH NA STRONIE WWW.POLKATRAVEL.PL W
CAŁOŚCI LUB W CZĘŚCI, BEZ WYRAŹNEJ, PISEMNEJ ZGODY BIURA
JEST ZABRONIONE.
Nie wiesz, która wyprawa jest dla Ciebie?
Pomożemy Ci ją znaleźć!
Luksusowa wakacyjna podróż szlakiem architektury nowoczesnej, wina i doskonałej gastronomii…
więcej o wyprawieSzalony zjazd na linach przez środek dżungli, kawa i trekking na wulkan
więcej o wyprawie4 dniowy Rejs po Galapagos śladami Darwina, wizyta na równiku, przygoda w Banos i trekking na Cotopaxi
więcej o wyprawieKraina doskonałych win, wykwintnej kuchni, uroczych średniowiecznych miasteczek
więcej o wyprawieTo podróż dla miłośników Hiszpanii, kultury, architektury, ale przede wszystkim tych, którzy lubią poznawać region przez smaki, tradycje kulinarne.
więcej o wyprawieSkaliste wybrzeże, urokliwe zatoki, średniowieczne wioski, wyśmienita kuchnia...
więcej o wyprawiePodróż przez pustynię, wizyty w mdresach i na kolorowych targach...
więcej o wyprawie
Uwagi
CENA I UWAGI DO WYJAZDU
CENA OBEJMUJE
CENA NIE OBEJMUJE
Cena skalkulowana dla grupy min. 16 osób. W przypadku mniejszej liczby Uczestników lub wzrostu cen waluty cena imprezy może ulec zmianie. Program ma charakter ramowy i może ulec zmianie w zależności od okoliczności, warunków lokalnych lub uzgodnień z pilotem. Zawsze przedstawimy alternatywną propozycję lub zamienimy kolejność zwiedzania.
Podróże do Francji w czasie Covid