Chat with us, powered by LiveChat
aktualnie w sprzedaży ikona facebook ikona instagram ikona youtube
Europa

FRANCJA - NORMANDIA, BRETANIA

  • Francja

Opis

29.06 – 08.07.2023 

Skaliste wybrzeże, urokliwe zatoki, średniowieczne wioski, wyśmienita kuchnia, tajemnicze menhiry, pięknie położone latarnie morskie i celtyckie legendy. Bretania uwodzi urokiem prowincji, tajemnicą i surowością północy. Normandia zachwyca naturalnością i spokojem, od zawsze była inspiracją dla pisarzy i artystów. Bez wątpienia główną atrakcją regionu jest opactwo Mont Saint-Michel, miejsce pielgrzymek, ale przede wszystkim klejnot architektoniczny na wyspie oblewanej wodami przypływów. Krajobraz zmienia się w miarę oddalania od wybrzeża. Im dalej w głąb lądu, tym więcej pól uprawnych czy sadów, a w powietrzu dominuje zapach jabłoni. Dookoła zabudowa szachulcowa, średniowieczne zamki i opactwa… Kulinarne klasyki Normandii to bez wątpienia świeże owoce morza, kremowy camembert, cydr, czy też słynny calvados. Przede wszystkim jednak Normandia kojarzona jest z historią. Pielęgnuje się tu pamięć o ludziach, którzy oddali swoje życie na plażach Normandii w czerwcu 1944 roku. Zginęło wśród nich wielu Polaków, świadczą o tym białe krzyże na cmentarzach z powiewającą biało-czerwoną flagą.

GŁÓWNE ATRAKCJE

  • OPACTWO MONT SAINT MICHEL
  • OGRODY GIVERNY CLAUDE’A MONET
  • WYBRZEŻE BRETANII
  • OSTRYGI, CALVADOS, CAMEMBERT 
  • MENHIRY CARNAC

Terminy

Czas trwania wyprawy 10 dni
Dostępne terminy wypraw
  • 2023-06-29 - 2023-07-08
Cena: 2350 PLN + 1850 EUR / os + bilet lotniczy

Uwagi

CENA I UWAGI DO WYJAZDU

  • cena pakietu: 1850 EUR + 2350 PLN + przelot (ok 1900 PLN)
  • dopłata do jedynki: 770 EUR 
  • wylot z Warszawy 
  • grupa min. 16 os.
  • bilet pilota dzielony na uczestników

CENA OBEJMUJE 

  • przejazd pociągiem TGV na trasie Paryż – Rennes
  • transfer lotnisko Paryż – Dworzec Montparnasse
  • transport busem na całej trasie
  • 9 noclegów w hotelach 3*/4* w dogodnej lokalizacji ze śniadaniem w postaci bufetu lub rozbudowanej wersji francuskiej
  • 10 obiadów lub kolacji zgodnie z programem, zawsze w lokalnej restauracji na bazie regionalnej kuchni, przystawka, danie główne, deser; woda, kawa lub herbata na koniec.
  • bilety wstępu do wszystkich odwiedzanych obiektów zgodnie z programem
  • rejsy statkiem po Zatoce Morhiban oraz w St Malo
  • degustacje ostryg, serów, calvadosu, lokalnych ciasteczek
  • opiekę licencjonowanego pilota podczas całej trasy
  • zestawy słuchawkowe podczas zwiedzania
  • ubezpieczenie KL, NNW i bagażu

CENA NIE OBEJMUJE

  • przelot na trasie Warszawa – Paryż – Warszawa ok 1500 – 1950 PLN
  • innych opłat niż wymienione powyżej
  • napiwków
  • napoi do posiłków oraz wydatków natury osobistej

Cena skalkulowana dla grupy min. 16 osób. W przypadku mniejszej liczby Uczestników lub wzrostu cen waluty cena imprezy może ulec zmianie. Program ma charakter ramowy i może ulec zmianie w zależności od okoliczności, warunków lokalnych lub uzgodnień z pilotem. Zawsze przedstawimy alternatywną propozycję lub zamienimy kolejność zwiedzania.

 

Każdą wyprawę możesz zorganizować w dogodnym dla siebie terminie, dla wybranej liczby osób.

Możemy zmodyfikować program na życzenie. Podany program jest przykładowym zawierającym kompletne świadczenia oraz opiekę pilota. Z przyjemnością dostosujemy program do Twoich potrzeb.

Cena imprezy może ulec zmianie w zależności od wybranego terminu oraz ilości Uczestników.

Prosimy o kontakt z biurem – przygotujemy dla Ciebie ofertę.

Sprawdź zakładkę „aktualnie w sprzedaży” znajdziesz tam potwierdzone oraz sprzedawane oferty wyjazdów, do których możesz dołączyć!

Plan podróży

1 dzień

WARSZAWA – PARYŻ – RENNES (TGV) (K) 

Spotkanie na lotnisku z pilotem Polka Travel. Odprawa biletowo-bagażowa i przelot do Paryża. Transfer na stację i następnie pociągiem TGV do Rennes. Zakwaterowanie w hotelu. Krótki spacer po mieście. Naszą kulinarną podróż po Bretanii i Normandii rozpoczniemy kolacją pełną lokalnych smaków. Nocleg.

2 dzień

VITRE – JOSSELIN – VANNES (Ś, O)

Śniadanie. Ruszamy do pobliskiego Vitre, miasteczka niedaleko Rennes, które uwodzi wspaniałą atmosferą autentyczności. Podziwiać będziemy starówkę, średniowieczne mury obronne oraz Chateau Vitre, przepiękny zamek pochodzący z XI wieku (nieco przebudowany w wiekach późniejszych). Posiada głęboką fosę, ciekawe arkady na dziedzińcu, a także interesujące wieże przykryte strzelistym dachem. Kolejnym naszym celem będzie Josselin, miasteczko z piękną starówką z już kilkakrotnie wspomnianymi domkami szachulcowymi. Ponadto miasteczko słynie ze wspaniałego zamku książąt Rohan znajdującego się tuż nad rzeką Oust. Zbudowany w stylu gotyku płomienistego w XV wieku z trzema wieżami i okazałym pasem murów obronnych wzbudza zachwyt – zwłaszcza, gdy podziwia się go z przeciwległego brzegu wspomnianej rzeki. Przy dobrej pogodzie czeka nas przygoda kajakowa po rzece. Obiad w lokalnej restauracji, gdzie spróbujemy regionalnych przysmaków, a następnie ruszamy do Vannes. Spacer po urokliwym miasteczku pełnym szachulcowej zabudowy. Z murów obronnych otaczających miasto rozciąga się spektakularny widok na starą pralnię, zamek Hermine z ogrodami i zabytkowe centrum

3 dzień

ZATOKA MORBIHAN, CELTYCKIE MENHIRY I PONT AVEN MIASTECZKO ARTYSTÓW (Ś,K)

Śniadanie. Ruszamy w stronę pięknego wybrzeża Bretanii. To kraina pełna mitów i legend. Tutaj baśń przeplata się z rzeczywistością. Tego dnia czeka nas rejs statkiem po zatoce Morbihan usianej licznymi wysepkami. To jedno z najbardziej niesamowitych miejsc wybrzeża Bretanii. Następnie przejazd do jednego z najbardziej mitycznych miejsc Bretanii – Carnac, gdzie znajduje się jedno z najważniejszych stanowisk prehistorycznych, które obejmuje około 3 tys. menhirów. Objazd stanowisk archeologicznych i obiad w miasteczku. Następnie udamy się do Pont Aven.  Spacer po jednej z najbardziej malowniczych miejscowości regionu, rozsławionej przez artystów, malarzy, zwłaszcza przez Paula Gauguina. Pont Aven, to miejsce, gdzie spotykali się artyści, by szukać inspiracji do swoich obrazów.  Degustacja słonych herbatników, tak charakterystycznych dla Bretanii. Nocleg.

4 dzień

TRADYCJE, SMAKI, LATARNIE MORSKIE I FILMOWA ATMOSFERA (Ś,O)

Po śniadaniu wizyta w Concarneau, którego główną atrakcją jest ufortyfikowane stare miasto na wyspie. Spacer po miasteczku.  Następnie udamy się na południowy zachód Bretanii – do Quimper i okolic, gdzie kultywowane są tradycje regionu w postaci strojów, których ozdobą są niezwykłe koronkowe czepce. Podczas obiadu raczyć się będziemy lokalnymi przysmakami. Odwiedzimy miejscowe sklepiki, gdzie można zaopatrzyć się w regionalne produkty. Zatrzymamy się w niemal baśniowym Locronan, dawnym średniowiecznym ośrodku produkcji żagli. Miasteczko stało się ulubionym miejscem dla ekip filmowych, sceny do filmów kręcił tutaj między innymi Roman Polański. Na koniec udamy się do Pointe du Raz, niezwykle malowniczego skalistego przylądka w zachodniej Francji. Położony jest na terenie Bretanii nad brzegiem Oceanu Atlantyckiego. Jest to jeden z najbardziej na zachód wysuniętych punktów stałego lądu Francji. Przejazd na nocleg.

5 dzień

RÓŻOWE GRANITY I KOŚCIOŁY PARAFIALNE (Ś,O)

Po śniadaniu przejazd do niewielkich bretońskich wiosek, takich jak Saint-Thégonnec, gdzie można podziwiać jedno z najlepiej zachowanych typowych bretońskich założeń kościelno-cmentarnych. Następnie wyruszymy wzdłuż niezwykle malowniczego wybrzeża, które z powodu czerwonaworóżowej barwy urwisk znane jest pod nazwą Wybrzeża Różowych Granitów. Zatrzymywać się będziemy na licznych punktach widokowych. Trekking wzdłuż granitowych skał, do słynnej latarni morskiej. Obiad w jednej z lokalnych restauracji serwującej prawdziwe bretońskie naleśniki. Wybór nadzienia należy do Was.   Zakwaterowanie w hotelu położonym niedaleko Perros Guirec.

6 dzień

SAINT MALO I OSTRYGI (Ś,O)

Śniadanie. Przejazd w stronę Szmaragdowego Wybrzeża do Cancale, portu słynącego z ostryg, gdzie zapoznamy się z ich hodowlą. Obiad złożony z wielu morskich specjałów, z których słynie wybrzeże. Tutejsze owoce morza, a zwłaszcza ostrygi, są wyjątkowe, gdyż hodowle codziennie oblewane są wodami przypływów. Następnie udamy się do pobliskiego Saint Malo, ufortyfikowanego miasta, dawnego portu. Czeka nas rejs po zatoce korsarzy wzdłuż Szmaragdowego Wybrzeża. Po południu spacer brukowanymi uliczkami między sklepikami i małymi restauracjami serwującymi lokalne specjały. Przejazd do Dinan, niezwykłego średniowiecznego miasta z zachowanym zamkiem i zabudową w postaci domów o konstrukcji szkieletowej. Zakwaterowanie w hotelu. Nocleg.

7 dzień

W ŚREDNIOWIECZNYM OPACTWIE (Ś,O)

Po śniadaniu przejazd do Mont Saint Michel – niezwykłego miejsca na mapie Francji, od wieków celu pielgrzymek, jak również strategicznego punktu obronnego. Sylwetka klasztoru otulona mgłą, wznosząca się nad połyskującymi piaskami, to jeden z najbardziej ujmujących widoków Francji. Zwiedzanie opactwa, spacer malowniczymi uliczkami. Czas na zakupy w lokalnych sklepikach. Po południu powrót do hotelu na nocleg. Wieczorem kolacja, podczas której będzie okazja do spróbowania naturalnie solonej jagnięciny.

8 dzień

BAYEUX – PLAŻE NORMANDII – HONFLEUR (Ś,O)

Po śniadaniu przejazd do Bayeux gdzie znajduje się słynny Gobelin z Bayeux, 70- metrowe, ręcznie haftowane płótno przedstawiające podbój Anglii przez Wilhelma I Zdobywcę, bitwę pod Hastings w 1066 i życie codzienne mieszkańców ówczesnej Normandii. Odwiedzimy słynne plaże w Normandii oraz cmentarz. Na obiad, złożony z pysznych lokalnych produktów, zatrzymamy się w uroczej wiosce Beuvron, zaliczanej do najładniejszych w Normandii. Na deser raczyć się będziemy doskonałą tartą z jabłkami. Nocleg  w okolicach Honfleur, jednym z najbardziej malowniczych portów Normandii. W XIX wieku był on skupiskiem francuskiej bohemy artystycznej. Do dzisiaj miasteczko jest miejscem spotkań artystów, zachowało jednak atmosferę dawnego portu

9 dzień

PAYS D’AUGE – SZLAKIEM SMAKÓW NORMANDII (Ś,O)

Po śniadaniu wyruszymy na całodzienną wycieczkę po regionie cydru, sera camembert, kiełbasy andouille i innych przysmaków. Kuchnia Pays d’Auge, obfituje w mięso, zwłaszcza cielęcinę i wieprzowinę przyrządzaną z ogromną ilością śmietany i masła, a owoce przetwarza się produkując jabłkowy cydr czy gruszkowe brandy. Nie zabraknie wspaniałych serów jak livarot o wyraźnym smaku czy powszechnie znany camembert. Podczas kulinarnej wędrówki odwiedzimy wytwórnię sera, gdzie degustować będziemy obydwa rodzaje. Następnie wizyta w urokliwym zamku Saint Germain de Livet o typowej normandzkiej konstrukcji szkieletowej. Na koniec odwiedzimy destylarnię calvadosu i fabrykę cydru, zwiedzanie połączone z degustacją. Obiad zjemy w lokalnej restauracji, a następnie udamy się do Etretat, by podziwiać niezwykłe formacje skalne. Nocleg w okolicy

10 dzień

GIVERNY – OGRODY MONETA – PARYŻ  – WARSZAWA (Ś. O)
Po śniadaniu przejazd do maleńkiej wioski Giverny, gdzie odwiedzimy dom Claude’a Moneta oraz wspaniały ogród. Dom zdobią japońskie grafiki, a ogród ze stawem, w którym rosną nenufary, był ulubionym tematem prac malarza. Obiad. Przejazd na lotnisko do Paryża. Powrót do kraju i zakończenie imprezy.

PUBLIKACJA I KOPIOWANIE PROGRAMÓW WYCIECZEK
ZAMIESZCZONYCH NA STRONIE WWW.POLKATRAVEL.PL W
CAŁOŚCI LUB W CZĘŚCI, BEZ WYRAŹNEJ, PISEMNEJ ZGODY BIURA
JEST ZABRONIONE.

FRANCUSKIE ELDORADO

Zobacz reportaż z poprzedniej wyprawy

Zobacz reportaż z poprzedniej wyprawy

Informacje praktyczne

Nie wiesz, która wyprawa jest dla Ciebie?

Pomożemy Ci ją znaleźć!

Skontaktuj się z nami
HISZPANIA – BILBAO, KRAJ BASKÓW i WINNY REGION RIOJA
Poznawcze
Top service
Kulinarne
Na winnym szlaku
6 dni

HISZPANIA – BILBAO, KRAJ BASKÓW i WINNY REGION RIOJA

Luksusowa wakacyjna podróż szlakiem architektury nowoczesnej, wina i doskonałej gastronomii…

więcej o wyprawie
KOSTARYKA
Poznawcze
Adventure
Przyrodnicze
13 dni

KOSTARYKA

Szalony zjazd na linach przez środek dżungli, kawa i trekking na wulkan

więcej o wyprawie
GRUZJA
Poznawcze
8 dni

GRUZJA

Wyprawa w góry Kaukazu i degustacje win...

więcej o wyprawie
EKWADOR (GÓRNA AMAZONIA) + GALAPAGOS
Poznawcze
Adventure
Przyrodnicze
Top service
15 dni

EKWADOR (GÓRNA AMAZONIA) + GALAPAGOS

4 dniowy Rejs po Galapagos śladami Darwina, wizyta na równiku, przygoda w Banos i trekking na Cotopaxi

więcej o wyprawie
FRANCJA – NA SZLAKU WIN BORDEAUX, KONIAKU I PYSZNEJ KUCHNI
Poznawcze
Top service
Kulinarne
Na winnym szlaku
6 dni

FRANCJA – NA SZLAKU WIN BORDEAUX, KONIAKU I PYSZNEJ KUCHNI

Kraina doskonałych win, wykwintnej kuchni, uroczych średniowiecznych miasteczek

więcej o wyprawie
HISZPANIA – KASTYLIA – SZLAKIEM WINA
Poznawcze
Top service
Kulinarne
Na winnym szlaku
6 dni

HISZPANIA – KASTYLIA – SZLAKIEM WINA

To podróż dla miłośników Hiszpanii, kultury, architektury, ale przede wszystkim tych, którzy lubią poznawać region przez smaki, tradycje kulinarne.

więcej o wyprawie
FRANCJA – NORMANDIA, BRETANIA
Poznawcze
Adventure
Kulinarne
10 dni

FRANCJA – NORMANDIA, BRETANIA

Skaliste wybrzeże, urokliwe zatoki, średniowieczne wioski, wyśmienita kuchnia...

więcej o wyprawie
UZBEKISTAN
Poznawcze
Adventure
11 dni

UZBEKISTAN

Podróż przez pustynię, wizyty w mdresach i na kolorowych targach...

więcej o wyprawie