Plan podróży
1 dzień
WARSZAWA – LIZBONA – TERCEIRA
Spotykamy się na lotnisku z pilotem, który przekaże dokumenty podróży. Rozpoczynamy naszą podróż do Lizbony, gdzie czeka nas przesiadka na lot na wyspę Terceira. Późny wieczorem przylot na Terceirę. Transfer do hotelu. Zakwaterowanie i nocleg.
2 dzień
TERCEIRA: KALDERA, NATURALNE BASENY SKALNE I KOLACJA Z AZORSKĄ RODZINĄ (Ś,O,K)
Po leniwym śniadaniu ruszamy na eksplorację pierwszej z wysp archipelagu. Na początek widok na stolicę z punktu widokowego ponad miastem. Podczas wycieczki wzdłuż wybrzeży wyspy, odwiedzimy między innymi jeden z najsłynniejszych punktów widokowych na wyspie – Serra do Cume skąd podziwiać będziemy widok na okoliczne pola, które zachwycają szmaragdową zielenią. Obiad zjemy w lokalnej restauracji słynącej z przyrządzania ryb, będzie okazja, by spróbować kałamarnic w czosnku, które występują tylko w tej części Europy.
Po południu relaks w naturalnych basenach skalnych, stworzonych przez lawę. Azory nie mają plaż, za to słyną z naturalnych basenów, które mieszkańcy oraz turyści wykorzystują jako miejsce kąpieli oceanicznych – okazja, by popływać w Oceanie Atlantyckim. Kolację zjemy z azorską rodziną, która otworzyła swój dom dla turystów, przyjmując Gości z całego świata. Przygotują dla nas typowe danie mięsne, gulasz gotowany pieczołowicie przez kilka godzin. Okazja by posłuchać opowieści o życiu na wyspach.
3 dzień
TERCEIRA: SZLAK TREKKINGOWY I WYCIECZKA DO WNĘTRZA WULKANÓW (Ś, O, K)
Śniadanie. Rano wybierzemy się na szlak trekkingowy, czeka nas wędrówka wulkanicznym szlakiem pośród bujnej przyrody,kamieni i skał.Trasa ok 2 h. średni stopień trudności, kilka podejść. Następnie przejazd na obiad w lokalnej restauracji, tym razem czas na wspaniałą azorską wołowinę z lokalnej hodowli, która zostanie przyrządzona na grillu. Po południu zobaczymy tutejsze cuda natury. Wejdziemy do tunelu Gruta do Natal, którym kiedyś płynęła lawa, a gdzie dziś można poznać liczne formacje lawowe. Odwiedzimy Algar do Carvão – wulkan stanowiący unikat na skalę światową, który można zwiedzać od środka. Na koniec spacer po Furnas do Enxofre, miejscu, gdzie pośród przepięknej roślinności poczujemy zapach siarki…Wieczorem kolacja w formie tapas z muzyką na żywo. Na Azorach podobnie jak w kontynentalnej Portugalii narodową muzyką jest Fado, wyrażająca ducha Portugalii, ducha tęsknoty za czasami wielkości, oceanem, miłością.
4 dzień
TERCEIRA: ŁOWIENIE RYB I ANGRA DO HEROSIMO UNESCO (Ś, O,K)
Śniadanie. Czeka nas morska przygoda, razem z miejscowymi rybakami ruszamy na łowienie ryb morskich na pełnym oceanie. To nie wszystko, wyzwanie jest duże, bowiem to co złowimy zostanie przygotowane na naszą kolację. Ryby zostaną dostarczone do zaprzyjaźnionej restauracji w pobliskiej miejscowości rybaków i tam przyrządzone i podane podczas przygotowanej dla nas kolacji. Jesteście gotowi na takie wyzwanie, które będzie z pewnością doskonałą zabawą.
Obiad zjemy w jednej z lokalnych restauracji w centrum miasta. Po południu zwiedzimy Angra do Heroísmo – czyli stolicą wyspy, wpisaną na Listę Światowego Dziedzictwa UNESCO, odwiedzimy tutejsze Muzeum, z fantastyczną kolekcją mebli, zajrzymy do kościołów i do ogrodów. Będzie chwila przerwy na kawę.
Wieczorem obiecana rybna kolacja w pobliskiej miejscowości i powrót do hotelu na nocleg.
5 dzień
LOT NA SAO JORGE I PROMEM NA FAIAL (Ś,O)
Śniadanie. Przejazd na lotnisko i poranny, krótki lot na pobliską wyspę São Jorge – jedną z najbardziej urokliwych wysp archipelagu.
Na São Jorge czeka nas wycieczka z przewodnikiem. Zatrzymamy się w najpiękniejszych punktach widokowych, dowiemy się co to takiego Fajã, odwiedzimy rodzinną plantację kawy, spróbujemy lokalnych serów, a na koniec relaks w naturalnych basenach skalnych i kąpiel w oceanie. W trakcie wycieczki obiad w lokalnej restauracji. Po południu promem popłyniemy na pobliską wyspę Faial. Przejazd do hotelu usytuowanego w centrum miasteczka Horta – stolicy wyspy. Zakwaterowanie. Wieczorem wybierzemy się do kultowej knajpki żeglarzy na drinka.
6 dzień
PICO – WYSPA WIELORBNIKÓW I WINNICE UNESCO (Ś,O)
Po śniadaniu czeka nas całodzienna wycieczka promem na pobliską wyspę Pico, której nazwa bierze się od wulkanu, będącego najwyższym szczytem archipelagu. Z portu udamy się do winnic które wpisane są na listę UNESCO. Zwiedzimy Muzeum Wina, zapoznamy się z historią i procesem produkcji. Następnie udamy się do Muzeum Wielorybników, w którym poznamy historię wysp pod kątem połowów na wieloryby, obecnie już zakazanych. Obiad zjemy w lokalnej restauracji. Po obiedzie wizyta w lokalnej winiarni połączona z degustacją wina. Na koniec pojedziemy do punktu widokowego usytuowanego tuż przy lagunie, podczas całej wycieczki, jeśli tylko pogoda okaże się łaskawa towarzyszyć nam będzie widok na wulkan Pico. Transfer do portu, skąd promem udamy się w drogę powrotną na wyspę Faial. Nocleg.
7 dzień
FAIAL: WIELORYBY, LOT NA SAO MIGUEL (Ś, O)
Śniadanie. Wymeldowanie z hotelu. (Zostawiamy bagaże). Przed południem wypłyniemy na wycieczkę statkiem na oglądanie wielorybów i delfinów w ich naturalnym środowisku. Jeśli szczęście dopiszę zobaczymy kaszalota czy skaczące kolonie delfinów.
Ważne: wycieczka na oglądanie wielorybów i delfinów trwa ok. 3h. Po wycieczce obiad w lokalnej restauracji, a następnie odbiór bagaży i przejazd na lotnisko.
• Przelot: Faial – São Miguel
• Przylot na São Miguel, odebranie z lotniska, transfer do hotelu i zakwaterowanie.
8 dzień
SAO MIGUEL – FURNAS WULKANICZNE CENTRUM WYSPY, ROWERY I KAJAKI (Ś,O)
ŚŚniadanie. Tego dnia odwiedzimy Furnas, kolejne miejsce aktywności wulkanicznej.
Na początek aktywnie, czeka nas wycieczka rowerowa wokół laguny oraz mini wyprawa kajakowa po jeziorze. Podczas wycieczki rowerowej przystanek, by zobaczyć wypełnione wrzącą wodą kaldery oraz pachnące siarką fumarole, pełnią one rolę lokalnej kuchni na świeżym powietrzu, gdzie okoliczne restauracje przygotowują lokalne danie jednogarnkowe cozido de furnas tradycyjną portugalską potrawę mięsną. Spróbujemy też specjalności w pobliskiej restauracji. Po obiedzie zrelaksujemy się podczas kąpieli w gorących źródłach w parku Terra Nostra, kolor wody na początku wzbudza ogromne wątpliwości…:-) i raczej zniechęca, ale przyjemność kąpieli wynagradza wszystko… Dla niezainteresowanych kąpielą – możliwość spaceru po parku.
9 dzień
SAO MIGUEL – WYCIECZKA JEEPEM PO „10 WYSPIE” (Ś,O)
Śniadanie. Tego dnia wybierzemy się jeepem na obszar Nordeste – tzw. dziesiątej wyspy na Azorach. Nordeste to miejsce znane z zachwycających krajobrazów i najbardziej dzikich miejsc wyspy. Podczas tej wycieczki pojedziemy na najsłynniejszy punkt widokowy na wyspie, ze spektakularną panoramą na pobliskie laguny z turkusowych i błękitnych odcieniach, odwiedzimy park naturalny Ribeira dos Caldeirões. wodospady, zobaczymy endemiczne gatunki roślin, parki. Będziemy w pobliżu najwyższego szczytu wyspy. W trakcie wycieczki obiad w lokalnej restauracji.
10 dzień
SAO MIGUEL. LAGOA DO FOGO – PLANTACJE HERBATY I ANANASÓW (Ś,O)
ŚŚniadanie. Rano, jeśli pogoda pozwoli, wybierzemy się na szlak trekkingowy, który prowadzi do jednego z najpiękniejszych jezior wulkanicznych na wyspie – Lagoa do Fogo. Lagoa do Fogo jest położone na wysokości 575 m n.p.m. Jezioro jest otoczone endemiczną roślinnością. Po trekkingu czeka nas wizyta na jedynej w Europie plantacji herbaty. Po południu wybierzemy się do fabryki ananasów, Azory to jedyne miejsce w Europie, gdzie uprawia się te owoce. Kolacja w jednej z modnych restauracji usytuowanych w marinie.
11 dzień
SAO MIGUEL – SETE CIDADES – BŁĘKITNA I TURKUSOWA LAGUNA (Ś,O,K)
Po śniadaniu ruszamy do jednego z najpiękniejszych miejsc wyspy – Sete Cidades. Tam czekają nas spacery do miejsc widokowych, skąd podziwiać można błękitne i turkusowe laguny, a następnie trekking brzegiem kaldery. Po obiedzie czeka nas relaks w naturalnych basenach. Wieczorem wybierzemy się na kolację do restauracji, położonej w pobliskim miasteczku, która słynie z serwowania doskonałej azorskiej wołowiny.
12 dzień
SAO MIGUEL – PONTA DELGADA – LIZBONA (Ś, K)
Śniadanie. Transfer na lotnisko. Przelot São Miguel – Lizbona. Przejazd do hotelu w Lizbonie. Czas wolny w Lizbonie na eksplorację miasta, zakupy. Kolacja w restauracji na starym mieście.
13 dzień
LIZBONA – WARSZAWA
Wczesny transfer na lotnisko. Przelot Lizbona – Warszawa. Powrót do kraju. Lądowanie w Warszawie o godzinie 12:00 w południe. Czas na oglądanie zdjęć i wspomnienia z kieliszkiem azorskiego wina w dłoni.
Uwagi
CENA I UWAGI DO WYJAZDU
CENA OBEJMUJE
transfery lotniskowe,
dwuosobowych
kolacje: kolacja z rodziną azorską, dzień 3: ryby
złowione przez uczestników, dzień 4: kolacja w tawernie fado w postaci tapas z muzyką na żywo, kolacja w Lizbonie
CENA NIE OBEJMUJE
Cena skalkulowana dla grupy min. 12 osób. W przypadku mniejszej liczby Uczestników cena może ulec zmianie. Program ma charakter ramowy i może ulec zmianie w zależności od okoliczności, warunków lokalnych lub uzgodnień z pilotem. Zawsze przedstawiamy alternatywną propozycję lub zamieniamy kolejność zwiedzania.
Każdą wyprawę możesz zorganizować w dogodnym dla siebie terminie, dla wybranej liczby osób. Możemy zmodyfikować program na życzenie. Podany program jest przykładowym zawierającym kompletne świadczenia oraz opiekę pilota. Z przyjemnością dostosujemy program do Twoich potrzeb. Cena imprezy może ulec zmianie w zależności od wybranego terminu oraz ilości Uczestników.
Prosimy o kontakt z biurem – przygotujemy dla Ciebie ofertę.
Sprawdź zakładkę „aktualnie w sprzedaży” znajdziesz tam potwierdzone oraz sprzedawane oferty wyjazdów, do których możesz dołączyć!