Chat with us, powered by LiveChat
aktualnie w sprzedaży ikona facebook ikona instagram ikona youtube

FRANCJA - MASYW CENTRALNY i PERIGORD

  • Francja

Opis

Masyw Centralny to jeden z najmniej znanych regionów Francji. Region wygasłych wulkanów, znany jako Owernia, zachwyca krajobrazami i średniowiecznymi wioskami, które sprawiają wrażenie ustawionej scenografii filmowej. Ponadto zachwyca wspaniałą romańską architekturą i świetną kuchnia. To podróż, która zachwyci miłośnika francuskiej kuchni, gdzie oprócz wiosek słynących z serów, lokalnych, autentycznych restauracji, które zapraszają regionalnymi produktami zabierzemy Państwa do prawdziwego gastronomicznego raju, czyli Lyonu. Miasto uważane za kulinarną stolicę Francji. Nauczymy się wypiekać francuskie makaroniki pod okiem znanego szefa kuchni i zjemy kolację w restauracji króla gastronomii Bocuse; 50 lat 3*** Michelin. Ponadto raj dla aktywnych spływ kajakowy. Dla żadnych zabytków wspaniała romańska architektura, a dla miłośników wina region Beaujolais.

GŁÓWNE ATRAKCJE

  • WULKANY OWERNII
  • LYON – GASTRONOMICZNA STOLICA FRANCJI
  • BEAUJOLAIS
  • FOIE GRAS W PERIGORD
  • NAJPIĘKNIEJSZE WIOSKI FRANCJI
  • OPACTWO MOISSAC 
  • JASKINIA PECH MERLE 
  • SERY I WINA 

 

Terminy

Czas trwania wyprawy 9 dni
Dostępne terminy wypraw

Każdą wyprawę możesz zorganizować w dogodnym dla siebie terminie, dla wybranej liczby osób.

Możemy zmodyfikować program na życzenie. Podany program jest przykładowym zawierającym kompletne świadczenia oraz opiekę pilota. Z przyjemnością dostosujemy program do Twoich potrzeb.

Cena imprezy może ulec zmianie w zależności od wybranego terminu oraz ilości Uczestników.

Prosimy o kontakt z biurem – przygotujemy dla Ciebie ofertę.

Sprawdź zakładkę „aktualnie w sprzedaży” znajdziesz tam potwierdzone oraz sprzedawane oferty wyjazdów, do których możesz dołączyć!

1690 EURO + 2980 PLN/os + bilet lotniczy

Uwagi

CENA I UWAGI DO WYJAZDU

  • cena pakietu: 1690 EUR + 2980 PLN + przelot (ok 1500 PLN)
  • dopłata do jedynki: 580 EUR 
  • wylot z Warszawy 
  • grupa min. 16 os.
  • bilet pilota dzielony na uczestników

CENA OBEJMUJE

  • przejazd pociągiem TGV na trasie Paryż Lyon oraz przejazd pociągiem na trasie Tuluza – Paryż
  • transport busem na miejscu
  • zakwaterowanie w hotelach 3/ 4* w dogodnej lokalizacji w pokojach 2-os.
  • śniadania w formie bufetu
  • obiady i kolacje w regionalnych restauracjach zgodnie z programem, starannie dobrane restauracje: przystawka, danie, deser, do posiłków woda i kawa. W Beaujolais – do posiłków 2 kieliszki wina.
  • lekcja gotowania z makaronikami
  • spływ kajakiem
  • wjazd pociągiem na szczyt wulkanu
  • bilety wstępu do odwiedzanych obiektów zgodnie z programem
  • degustacje wina  w Beaujolais
  • degustacje serów
  • degustacja foie gras 
  • opiekę polskojęzycznego pilota
  • opiekę przewodników w obiektach
  • ubezpieczenia KL, NNW i bagażu obejmujące choroby przewlekłe
  • opłatę TFG

CENA NIE OBEJMUJE

  • przelotu na trasie Warszawa – Paryż – Warszawa (ok 1500 PLN )
  • przelotu balonem koszt ok 260 euro/os
  • kolacji w restuaracji 3*** Michelin – menu degustacyjne z odpowiednio dobranym winem ok 230 euro + wina 
  • napoi do posiłków nie ujętych powyżej
  • pozostałych świadczeń nie ujętych w programie, napiwków, wydatków natury osobistej.

Cena skalkulowana dla grupy min. 14 osób. W przypadku mniejszej ilości osób cena może ulec zmianie. Program ma charakter ramowy  i moze ulec zmianie w zależności od okoliczności, warunków lokalnych lub uzgodnień z pilotem Zawsze przedstawiamy alternatywną propozycję lub zamieniamy kolejność.

Plan podróży

1 dzień

WARSZAWA  –  PARYŻ – LYON (K)

Spotkanie na lotnisku z pilotem Polka Travel. Przelot do Paryża, a następnie przejazd pociągiem TGV do Lyonu. Przejazd do hotelu w centrum Lyonu. Wyjście na spacer po Lyonie po dzielnicy Croix Rousse. Słynie ona z tzw. traboules –  labiryntu sekretnych przejść, korytarzy i schodków ukrytych między kamienicami i łączącymi je wąskimi uliczkami. Wiele traboules pochodzi z XV wieku i jest ściśle związanych z historią i rozwojem miasta. Charakterystyczna zabudowa miasta powstała z myślą o tkaczach jedwabiu, którym przejścia i korytarze skutecznie skracały drogę podczas przenoszenia ciężkich bel z tkaninami. Chroniły również cenny jedwab przed deszczem i słońcem. Lyon to również absolutna stolica kulinarna Francji. Ulica Merciere to jeden z ważniejszych punktów gastronomicznej mapy Francji. Kolacja  w jednej z lokalnych restauracji, okazja do spróbowania lokalnych smaków. Nocleg w Lyonie.

2 dzień

LYON (LEKCJA GOTOWANIA) – BEAUJOLAIS -WINA, WINA… (Ś, O, K)

Po śniadaniu panoramiczne zwiedzanie Lyonu, a następnie udamy się do jednej ze szkół gotowania, na lekcję pod okiem mistrza. Będziemy serwować słynne francuskie makaroniki. Następnie przejazd do regionu wina Beaujolais.  Początki tego regionu sięgają XIV wieku, jednak południowa Burgundia i Masyw Centralny nie miały takiego powodzenia, jak regiony położone bardziej na północ, stąd winiarze uciekli się do sprytnej promocji wina młodego. Niewątpliwie powodzenie młodego beaujolais to była najbardziej udana winiarska kampania marketingowa XX stulecia, która w ciągu ostatnich kilkudziesięciu lat w zasadniczy sposób zmieniła życie mieszkańców jednego z uboższych niegdyś regionów Francji. Nie wiadomo dokładnie, kto pierwszy wpadł na pomysł, aby próbowanie młodego wina jak najszybciej po zbiorach stało się świętem, manifestacją radości i wspólnej zabawy. Przejedziemy wzdłuż najsłynniejszych stoków: Côte de Brouilly, Régnié, Morgon, Chiroubles, Fleurie, Moulin-à-Vent, Chénas, Juliénas i Saint-Amour. Region ma idealne warunki uprawy: duże nasłonecznienie i gleby na bazie granitu, które nadają winom doskonałą strukturę. Dominuje szczep Gamay – jest używany do produkcji wszystkich win z Beaujolais, z wyjątkiem białego Beaujolais, który jest produkowany z winogron Chardonnay. Większość zbiorów odbywa się ręcznie.  Region ponadto słynie z pięknych, średniowiecznych wiosek o złotej, piaskowej zabudowie. Obiad w regionie winnym. Późnym popołudniem odwiedzimy jeden z zamków i wytwórców wina. Okazja do degustacji.

3 dzień

PUY EN VELAY (Ś,O)

Po śniadaniu. Przejazd do Le Puy en Velay – miejscowości zawieszonej na skalnych występach i gigantycznych bazaltowych filarach. Wydaje się mieć trzy wierzchołki, z których każdy zakończony jest kościołem lub pomnikiem. Spacer i zwiedzanie tego niezwykłego miejsca. Powrót do Lyonu

Opcjonalnie za dodatkową opłatą: 

Wieczorem dla chętnych niezwykłe doświadczenie kulinarne kolacja w jednej z najlepszych restauracji Francji. Paul Bocuse zaliczany jest do najbardziej znanych i najbardziej uznanych szefów kuchni. Twórca nouvelle cuisine , sieci wybitnych restauracji, trendów w gastronomii i jednego z najsłynniejszych konkursów gastronomicznych na Świecie. jego restauracja w okolicach Lyonu od 50 lat utrzymuje poziom 3*** Michelin, jako jedna z 2 na Świecie.   

4 dzień

SPŁYW KAJAKAMI – WIOSKI I SERY OWERNII – CLERMONT-FERRAND (Ś,O)

Po śniadaniu ruszamy na relaksujący spływ kajakowy meandrami rzeki Alier lub Sioule. Oteczenie pięknej przyrody, na trasie majestatyczne zamki i przede wszystkim wspaniała aktywność. Przejazd do Salers  – niezwykle malowniczą trasą. Salers ro urokliwa wioska o kamiennej zabudowie, zachowana prawie nienaruszonym stanie. Obiad w lokalnej restauracji i wizyta na farmie produkującej sery, z których słynie Owernia – degustacja. Następnie przejazd do St – Nectaire, gdzie znajduje się jeden z najpiękniejszych romańskich kościołów regionu. Spośród 103 kamiennych kapiteli z dekoracją figuralną, ąz 22 zachowały się polichromowane. Ponadto w kościelnym skarbcu zachowały się arcydzieła sztuki z XII wieku.  Przejazd do Clermont – Ferrand. Spacer po mieście: Katedra Notre Dame, zbudowana z czarnego wulkanicznego kamienia, fontanna Amboise, romańska bazylika Notre Dame. Nocleg w Clermont Ferrand.

 

5 dzień

LOT BALONEM – WULKANY – WULKANY – TREKKING – ORCIVAL (Ś,O,K)

O świcie opcjonalnie w zależności od warunków pogodowych (dodatkowo płatne na miejscu) lot balonem ponad wulkanami. Minęło 3000 lat, odkąd w Owerni była jakakolwiek aktywność wulkaniczna, zatem możemy ruszyć balonem ponad wulkanami. Najwyższym wulkanem w tym rejonie jest Le Puy de Dome na 1463 m, jeden z ponad osiemdziesięciu wulkanów w tym wyjątkowym obszarze. Lot nad „Parc des Volanoes” to prawdziwie magiczne spotkanie z naturą. Spotkanie z przewodnikiem około 16.30 i napełnianie balonu. Grupa będzie korzystać z lotu 1h (całkowity czas trwania działania: 4h). Aktywność zależy od warunków pogodowych do 24h przed.

Śniadanie. Zwiedzanie serca Masywu Centralnego uważanego za jeden z najbardziej dzikich i niedostępnych regionów Francji. Usiany wulkanami i malowniczymi wąwozami rzek. Pomiędzy wzgórzami znajdują się pięknie położone miasteczka i wioski kryjące prawdziwe klejnoty architektury i sztuki. Rozpoczniemy od wjazdu specjalnym pociągiem na szczyt wulkanu by podziwiać niesamowity widok na okolicę usianą szczytami wygasłych stożków. Puy du Dôme  nie jest najwyższym szczytem w Owernii, ale jest najbardziej kultowym i na pewno najbardziej znanym (UNESCO). Od niepamiętnych czasów wulkan ten był przedmiotem gorącej czci, najpierw przez lud Arverne (przodków mieszkańców Owernii), a następnie przez Gallo-Romans, który zbudował świątynię boga Merkurego w pierwszym wieku naszej ery. Na szczyt dotrzemy w 20 minut, podróżując w Panoramique des Dômes, pociągu z panoramicznymi oknami, z którego można podziwiać niesamowite widoki na 80 wulkanów Owernii, ustawionych w linii północ-południe ponad sześćdziesiąt kilometrów i tworzących Chaîne des Puys. Obiad w lokalnej restauracji. Kolejne spotkanie z regionalną kuchnią. Po południu odwiedzimy Orcival miejscowość położoną w pięknej okolicy w dolinie Sioulot. Największą jej atrakcją pozostaje kościół – XII-wieczna Bazylika Notre-Dame jest znana jako jedna z pięć ważnych romańskich kościołów w Owernii. Powrót na kolację i nocleg.

6 dzień

SARLAT LE CANEDA – ROCAMADOUR (Ś, O) 

Śniadanie. Przejazd do Sarlat-la-Caneda, miasteczka, które leży na terenie historycznej krainy Perigord. Obecnie zajmuje ona północną część Akwitanii i departament Dordogne. Słynie z bogactwa naturalnego: zielonych lasów, błękitnej rzeki Dordogne i rozkwitających kolorami ogrodów. Sarlat zachwyca średniowieczną zabudową, która niejednokrotnie stanowiła kadr do filmów kostiumowych. Kulinarna stolica foie gras i wszelkich potraw z kaczki i gęsi. Czeka nas tutaj wyborny obiad na bazie tych specjałów. Kolejnym punktem na naszej trasie będzie Rocamadour średniowieczne miasteczko, usytuowane na malowniczym wysokim, blisko 400 metrowym pionowym wapiennym klifie. Z daleka wygląda jakby było wręcz przyczepione do stromego urwiska. Miasto położone jest na trasie dawnego szlaku pielgrzymkowego wiodącego do hiszpańskiego Santiago de Compostela. Rocamadour spowite jest wieloma legendami, a przez chrześcijan uważane jest za miejsce wręcz święte. Obecnie jednak przyjeżdża tu o wiele więcej turystów niż pielgrzymów. Nazwa miasta pochodzi od imienia legendarnego pustelnika Amadoura, który zamieszkiwał niegdyś na tutejszej skale.  Nocleg w okolicy. 

7 dzień

SPOTKANIE Z PREHISTORIĄ – MALOWIDŁA  NASKALNE, NAJPIĘKNIEJSZE WIOSKI FRANCJI I OPACTWO MOISSAC

Po śniadaniu czeka nas niezwykła przygoda z prehistorią. Zwiedzać będziemy jaskinię Pech Merle  z malunkami naskalnymi. Następnie wyruszymy szlakiem najładniejszych wiosek Francji. Ukwiecone uliczki, malownicze położenie, średniowieczna zabudowa, sklepiki niczym z bajki i rodzinne kawiarnie. Na koniec prawdziwa uczta dla miłośników sztuki – zwiedzanie prawdziwego klejnotu sztuki romańskiej – benedyktyńskiego klasztoru opactwa Saint Pierre de Moissac. W trakcie wycieczki obiad w lokalnej oberży. Nocleg w Tuluzie

8 dzień

ALBI – NIEZWYKŁE MIASTO NAD RZEKĄ TARN (Ś, O) 

Po śniadaniu wyruszamy do Albi rodzinnego miasta słynnego malarza Toulouse Loutreca.  Ponad miastem góruje monumentalna bryła katedry. Dominuje czerwonoróżany kolor starego budownic­twa, co upodabnia Albi do klimatycznych miasteczek ze wzgórz Toskanii. Space rozpoczniemy przy moście, z którego rozpościera się doskonały widok na starówkę z gotycką katedrą pod wezwaniem św. Cecylii. To serce Albi, a zarazem pamiątka po burzliwych i krwawych dziejach. Na kartach historii miasto zapisało się szczególnie w XIII stuleciu, kiedy to w połu­dniowej Francji wielką popularność zyskali reformatorzy kościoła zwani albigensami lub katarami. Ich ruch został uznany za heretycki. Katedra w Albi jest uznawana za jedną z największych na świecie świątyń ceglanych. Po obiedzie wracamy do Tuluzy. czeka nas spacer z przewodnikiem, podczas, którego poznamy burzliwe dzieje miasta poprzez jego zabytki.

9 dzień

TULUZA – PARYŻ – WARSZAWA (Ś)

Po śniadaniu powrót pociągiem do Paryża. Przelot do Warszawy. Zakończenie francuskiej przygody.

PUBLIKACJA I KOPIOWANIE PROGRAMÓW WYCIECZEK
ZAMIESZCZONYCH NA STRONIE WWW.POLKATRAVEL.PL W
CAŁOŚCI LUB W CZĘŚCI, BEZ WYRAŹNEJ, PISEMNEJ ZGODY BIURA
JEST ZABRONIONE.

Informacje praktyczne

Nie wiesz, która wyprawa jest dla Ciebie?

Pomożemy Ci ją znaleźć!

Skontaktuj się z nami
HISZPANIA – BILBAO, KRAJ BASKÓW i WINNY REGION RIOJA
Poznawcze
Top service
Kulinarne
Na winnym szlaku
6 dni

HISZPANIA – BILBAO, KRAJ BASKÓW i WINNY REGION RIOJA

Luksusowa wakacyjna podróż szlakiem architektury nowoczesnej, wina i doskonałej gastronomii…

więcej o wyprawie
KOSTARYKA
Poznawcze
Adventure
Przyrodnicze
13 dni

KOSTARYKA

Szalony zjazd na linach przez środek dżungli, kawa i trekking na wulkan

więcej o wyprawie
GRUZJA
Poznawcze
8 dni

GRUZJA

Wyprawa w góry Kaukazu i degustacje win...

więcej o wyprawie
EKWADOR (GÓRNA AMAZONIA) + GALAPAGOS
Poznawcze
Adventure
Przyrodnicze
Top service
15 dni

EKWADOR (GÓRNA AMAZONIA) + GALAPAGOS

4 dniowy Rejs po Galapagos śladami Darwina, wizyta na równiku, przygoda w Banos i trekking na Cotopaxi

więcej o wyprawie
FRANCJA – NA SZLAKU WIN BORDEAUX, KONIAKU I PYSZNEJ KUCHNI
Poznawcze
Top service
Kulinarne
Na winnym szlaku
6 dni

FRANCJA – NA SZLAKU WIN BORDEAUX, KONIAKU I PYSZNEJ KUCHNI

Kraina doskonałych win, wykwintnej kuchni, uroczych średniowiecznych miasteczek

więcej o wyprawie
HISZPANIA – KASTYLIA – SZLAKIEM WINA
Poznawcze
Top service
Kulinarne
Na winnym szlaku
6 dni

HISZPANIA – KASTYLIA – SZLAKIEM WINA

To podróż dla miłośników Hiszpanii, kultury, architektury, ale przede wszystkim tych, którzy lubią poznawać region przez smaki, tradycje kulinarne.

więcej o wyprawie
FRANCJA – NORMANDIA, BRETANIA
Poznawcze
Adventure
Kulinarne
10 dni

FRANCJA – NORMANDIA, BRETANIA

Skaliste wybrzeże, urokliwe zatoki, średniowieczne wioski, wyśmienita kuchnia...

więcej o wyprawie
UZBEKISTAN
Poznawcze
Adventure
11 dni

UZBEKISTAN

Podróż przez pustynię, wizyty w mdresach i na kolorowych targach...

więcej o wyprawie