Europa

WŁOCHY - SYCYLIA

  • Włochy

Opis

Winna majówka z rustykalną kuchnią sycylijską
Sycylia to największa wyspa na Morzu Śródziemnym i jeden z największych producentów wina na świecie (100 tys. hektarów). Na Sycylii produkuje się wszystkie rodzaje win. Specjalnością wyspy są wina słodkie, znane wina Marsala albo z kantyny Firriato L’Ecru.

Mapa

Terminy

Czas trwania wyprawy 4 dni
Dostępne terminy wypraw
  • 2018-10-03 - 2018-10-07

Cena

2900 PLN + 790 EUR / os.
ŚWIADCZENIA
PLN
EUR
POLKA STANDARD
2900
460

bezpośredni przelot WIZZAIR z Warszawa – Katania – Warszawa z bagażem głównym
4 noclegi w hotelu Giardini Naxos Beach w pokojach dwuosobowych
transfery lotnisko – hotel – lotnisko klimatyzowanym minibusem do 20 miejsc
transfery zgodnie z programem klimatyzowanym minibusem do 20 miejsc
opiekę licencjonowanego, polskojęzycznego pilota n całej trasie
śniadania
ubezpieczenie KL (obejmuje choroby przewlekłe), NNW i bagażu

POLKA KOMFORT
0
170

kolacje z godnie z programem
opiekę przewodnika lokalnego podczas zwiedzania
podatek lokalny

POLKA LUX
0
160

zwiedzanie winnic z degustacją
bilety wstępu zgodnie z programem
lekcję gotowania
kolację z rekomendacją MICHELIN
napoje do posiłków – wino i woda do obiadu i kolacji
wycieczkę statkiem

Suma
2900
790

Uwagi

Cena skalkulowana dla grupy min. 14 osób. W przypadku mniejszej liczby Uczestników cena może ulec  zmianie. Program ma charakter ramowy i może ulec zmianie w zależności od okoliczności, warunków lokalnych lub uzgodnień z pilotem. Zawsze przedstawiamy alternatywną propozycję lub zamieniamy kolejność zwiedzania.

CENA NIE OBEJMUJE

Innych opłat niż wymienione powyżej, napiwków, napoi do posiłków (oprócz napojów wymienionych w programie imprezy)  oraz wydatków natury osobistej.

Plan podróży

1 dzień

WARSZAWA – KATANIA (K)
Spotkanie na lotnisku. Odprawa biletowa-bagażowa. Przelot liniami WIZZAIR z Warszawy do Katanii z bagażem głównym. Przylot, a następnie transfer klimatyzowanym autokarem na wyłączność grupy do naszego hotelu. Zakwaterowanie. Wieczorem zjemy wspólnie powitalną kolację w hotelu. Nocleg w hotelu Naxos Beach.
Napoje podczas kolacji (1/2 wody i kieliszek wina). 

2 dzień

SAVOCA (Ś, O, K)
Śladami Ojca Chrzestnego
Po śniadaniu wycieczka „Śladami Ojca Chrzestnego”. Zapewne każdy miłośnik Włoch oglądał przynajmniej raz najsłynniejszą w historii kina sagę o mafii. Nie wszyscy jednak wiedzą, że miasteczko, w którym kręcono sycylijskie wątki filmu to nie osławione Corleone, a mała senna mieścina położona 20 km na północ od Taorminy.
Odwiedzimy miasteczko Savoca, gdzie śladami „Ojca Chrzestnego” zajrzymy na kawę i granitę do Baru Vitelli, miejsca, w którym Michael Corleone prosił ojca Apolonii o zgodę na ubieganie się o rękę starym budynkiem to idealne miejsce na relaks w otoczeniu dźwięków filmowej muzyki.
Savoca i Forca D’Agro były autentycznym plenerem dla filmu Francisa Forda. Na trasie zajrzymy do katakumb w Savoce, zwiedzimy kościół Sw. Łucji posmakujemy likieru czekoladowego w Forca D’Agro, zwiedzimy katedrę. Lunch w restauracji Trattoria w Forca D’Agro. Następnie przejazd przez kręte drogi z górzystych wiosek do Taorminy. Taormina, zwana jest „perełką Sycylii”, to najsłynniejsze i najliczniej odwiedzane miasto Sycylii, a jednocześnie jest to symbol eleganckiej turystyki. Zwiedzamy: Bizantyjski Kościół św. Franciszka, barokowa fontanna centauressa-symbol Taorminy, katedra św. Mikołaja, Porta di Mezzo zwana Dell’Orologio z bizantyjska mozaika, główny plac zwany salonem Taorminy z tarasem widokowym i sławnym Barem Wunderbar, najwęższa uliczka na południu Europy: Picolo stretto, przepiękny park Pani Florence Trevelyan, Pałac Corvaja, Kościół św. Katarzyny. Niezapomnianym miejscem jest też Teatro greco-romano – starożytny amfiteatr wykuty w kamieniu. Czas wolny w Taorminie na zakupy. Powrót do hotelu.
Wyżywienie w systemie HB – kolacja w hotelu. Do kolacji (1/2 wody + kieliszek wina).

3 dzień

WINNICE I WINA (Ś, O, K)
Smacznie zjeść, pić wino w najlepszych winnicach i gotowanie pod okiem sycylijskich gospodyń
Degustacja win w winnicach z przystawkami i lekcja gotowania
Znaczna część mieszkańców Sycylii związała swe życie z winiarstwem. Od 30 lat odnotowuje się wzrost bodeg na wsypie co przekłada się na sprzedaż win sycylijskich. Ostatni krzyk mody to Nero D’Avola o barwie rubinowej. Wino doskonale do dan mięsnych np. dzika jak i do polskiego gulaszu. Sycylia to nie tylko nero d’Avola, to rajska ziemia dla win. Oprócz najsłynniejszych nero d’Avola wyróżnia się miedzy innymi takie gatunki jak: nerello mascalese, nerello cappuccio, catarratto, grillo. Sycylia produkuje rocznie 14% produkcji wina. Cechy win sycylijskich dostosowane są do klimatu i świetnie komponują się z tradycyjną kuchnia.

Światowej sławy kantyna Firriato na zboczach Etny oferuje smakowe uniesienie. Geniusz win tkwi w podłożu wulkanicznym, bogatym w minerały. Wina z Etny posiadają wysoka kwasowość oraz wyczuwalny jest słonawy posmak minerałów.
Zaprosimy Państwa na degustacje 4 win: wino musujące produkowane metoda szampańską Gaudensius, Cavanera – wino białe, Sabbie dell’Etna Rosso – wino czerwone, L’Ecrù – wino deserowe.

Winnica Gambino powstała około 40 lat temu. Na dwóch rożnych posiadłościach uprawia się 7 rożnych gatunków winorośli; na Etnie tutejsze autoktony: białe Carricante i Catarratto; czerwone Nerello Mascalese i Nerello Capuccio.
Kolejność win w degustacji: Feud’o bianco ( 85 % grillo i 15 % Carricante ) Tifeo Etna Rosato ( 100 % Nerello Mascalese ) Duvanera ( 100 % Nero d’Avola ) Tifeo Etna Rosso ( 90 % Nerello Mascalese i 10 % Nerello Capuccio)
Podczas degustacji win w winnicy Gambino zaprosimy Państwa na obiad i lekcje gotowania po sycylijsku – nauczymy się ugniatać makaron i przygotować arancino.
Powrót do hotelu. Kolacja w hotelu.

4 dzień

REJS (Ś, O, K)
Łodziami wzdłuż wybrzeża
Po śniadaniu zaprosimy Państwa w rejs wzdłuż wybrzeża z Giardini Naxos z historycznym „Pałacem Spuches” i długa zatoka- pierwszej greckiej kolonii na wyspie, zobaczymy jaskinie zawsze oświetlona promieniami słońca, wysokie klify, które dominują nad formacjami skalnymi „Faraglioni del Capo” położonymi pomiędzy zatoką Naxos i Isola Bella. Isola Bella, piękna wyspa o znaczeniu historycznym i artystycznym, wyznaczony rezerwat przyrody, perła Morza Śródziemnego, Błękitna Grota z niebieskimi odbiciami od wody i jaskrawymi czerwonymi odbiciami od korala, Zatoka Mazzarò, urocza zatoka z naturalnym urokiem, Zatoka Św. Mikołaja ze starożytnym rzymskim portem oraz zatoka Spisona, czyli spokojna oaza. Podczas podróży przewidujemy przystanek na kąpiel w krystalicznie czystej wodzie w najpiękniejszych zatokach Taorminy. W magicznej atmosferze jednej z zatok poczęstunek w formie typowo sycylijskiego likieru (limoncello) wraz z owocami sezonowymi. Czas na odpoczynek.
Obiad w hotelu, kolacja w eleganckiej restauracji w ogrodzie cytrusowym. Dania przygotowywane są przez sławnego kucharza, a wisienką na torcie będzie deser.

5 dzień

POŻEGNANIE SYCYLII (Ś, O)
Czas wolny na plażowanie, obiad w hotelu, wyjazd na lotnisko. Pożegnanie Sycylii. Obiad w hotelu przed wyjazdem na lotnisko.

PUBLIKACJA I KOPIOWANIE PROGRAMÓW WYCIECZEK
ZAMIESZCZONYCH NA STRONIE WWW.POLKATRAVEL.PL W
CAŁOŚCI LUB W CZĘŚCI, BEZ WYRAŹNEJ, PISEMNEJ ZGODY BIURA
JEST ZABRONIONE.

Informacje praktyczne

Nie wiesz, która wyprawa jest dla Ciebie?

Pomożemy Ci ją znaleźć!

Skontaktuj się z nami