Europa

WŁOCHY - PIEMONT

  • Włochy

Opis

Piemont to kraina historyczna i region administracyjny w północno-zachodnich Włoszech. Jej nazwa pochodzi od określenia „ad pededs montorium”, czyli „pod stopami gór”. Piemont jest niezwykle różnorodny pod względem geograficznym, rozciaga się od morza aż do gór, poprzez wzgórza i równiny pokryte jeziorami, jak m.in. Lago Maggiore na pograniczu z Lombardią, przecina go majestatyczny Pad, przepływający przez Turyn. Piemont to również mieszanka różnych nacji. Niemal całe dzielnice Turynu zdominowane są przez przybyszów z Afryki Północnej, Chin, Peru… Zróżnicowany Piemont bazuje nie tylko na przemyśle, ale również na rolnictwie. Ziemia wydaje tu drogocenne trufle (tartufo), orzechy laskowe, ryż, czy szparagi. Na południu Piemontu bardzo dobrze rozwinięta jest enoturystyka. Miłośnicy wszelkich piemonckich trunków mają okazję do odwiedzenia licznych winnic, zrobienia zakupów i przy okazji zwiedzenia pięknych, dobrze zachowanych starych miasteczek. Jest to główny region enogastronomiczny Włoch. To właśnie tutaj narodziła się światowa organizacja non-profit Slow Food, założona w Barolo, odbywają się też tutaj Międzynarodowe Targi Białej Trufli w Albie. Urozmaicone ukształtowanie terenu oraz liczne historyczne i dobrze zachowane miasteczka sprawiają, że każdy znajdzie coś dla siebie. Nie brakuje zabytkowych zamków, pałaców, kościołów oraz pięknych ogrodów i widoków, a także ciekawych tras spacerowych.

Mapa

Terminy

Czas trwania wyprawy 7 dni
Dostępne terminy wypraw
  • 2018-11-08 - 2018-11-14

Cena

2100 PLN + 1180 EUR / os.
ŚWIADCZENIA
PLN
EUR
POLKA STANDARD
2100
580

przelot na trasie Warszawa – Bergamo – Turyn Warszawa wraz z opłatami lotniskowymi
zakwaterowanie w hotelu 3*, 4* w pokojach 2-os., dopłata do pokoju 1-os. 350 EUR/os.
transfery autokarem
śniadania według programu
opiekę licencjonowanego polskojęzycznego pilota
ubezpieczenie KL, NNW i bagażu

POLKA KOMFORT
0
450

obiady i kolacje złożone z lokalnych produktów według programu
opiekę lokalnych przewodników
napoje do posiłków: kieliszek wina, woda, kawa

POLKA LUX
0
150

degustację lokalnych produktów według programu
degustację win
bilety wstępu do zwiedzanych obiektów ujętych w programie
zajęcia z poszukiwania trufli

Suma
2100
1180

Uwagi

Cena skalkulowana dla grupy min. 20 osób. W przypadku mniejszej liczby Uczestników cena może ulec zmianie. Program ma charakter ramowy i może ulec zmianie w zależności od okoliczności, warunków lokalnych lub uzgodnień z pilotem. Zawsze przedstawiamy alternatywną propozycję lub zamieniamy kolejność zwiedzania.

CENA NIE OBEJMUJE

Innych opłat niż wymienione powyżej, napiwków, napoi do posiłków oraz wydatków natury osobistej.

Plan podróży

1 dzień

WARSZAWA – BERGAMO – MEDIOLAN (K)
Przylot do Bergamo, transfer do Mediolanu i zwiedzanie miasta – finansowej stolicy Włoch. Zobaczymy m.in. słynny teatr operowy La Scala, kościół Santa Maria della Grazie, Bazylikę św. Ambrożego i św. Wawrzyńca, Zakwaterowanie i kolacja w hotelu w Albie.

2 dzień

„POLOWANIE” NA TRUFLE – ALBA (Ś, O, K)
Śniadanie. Dzisiejszy dzień rozpoczniemy od „polowania” na trufle. Udamy się wraz z przewodnikiem i jego psem na poszukiwanie trufli w okolicznych lasach Alby, mając nadzieję, że dopisze nam szczęście… Następnie odwiedzimy „fabrykę” trufli, gdzie poznamy cały proces, któremu podlega trufla, pokazane zostaną ostatnio znalezione okazy, a na koniec odbędzie się mała degustacja. Obiad złożony z lokalnych produktów z dodatkiem trufli. Dzień zakończymy wizytą w uroczym miasteczku Alba, położonym wśród winnic Piemontu. Do dziś zachowała się jego średniowieczna zabudowa z kościołem św. Lorenza i wieżami. Miasteczko jest też stolicą trufli i główną siedzibą firmy „Ferrero” znanej m.in. z produkcji „nutelli”. Powrót do hotelu na kolację.

3 dzień

WINNICA FONTANAFREDDA – SERRALUNGA D’ALBA (Ś, O, K)
Śniadanie. Winnica Fontanafredda to wizytówka Piemontu na całym świecie z bogatą arystokratyczną przeszłością (była prywatną własnością króla Vittorio Emanuele II). Wina produkowane są tu od 1878 roku, a sama winnica to 120 ha upraw winorośli. W magicznej atmosferze Fontanafredda, gdzie nadal żywa jest pamięć pierwszego króla Włoch, zapoznamy się z procesem produkcji słynnych win regionu Langhe. Obiad w restauracji serwującej kuchnię gourmet. Naszą wizytę w winnicy zakończymy degustacją. Leżące nieopodal Serralunga D’Alba jest pięknym miasteczkiem, w którym wytwarza się nietypowy, lekko pikantny likier z wina Barolo, którego oczywiście spróbujemy. Powrót do hotelu na kolację.

4 dzień

ZAMEK GRINZANE CAVOUR – ZAMEK W BAROLO – MUZEUM WINA – ASTI (Ś, O, K)
Śniadanie. Dzień zaczniemy od wizyty w Zamku Grinzane Cavour wzniesionym na przełomie XIII i XIV wieku, gdzie odbywają się coroczne międzynarodowe licytacje drogocennych trufli. Ostatnio białą truflę o wadze 1,5 kg sprzedano za 125 tys. euro. Zamek posiada regionalną enotekę, muzeum historyczno-etnograficzne, a także jedną z najlepszych w regionie restaurację „Al Castello”. Do dziś w tym najstarszym zamku w regionie mieszka hrabia Cavour – Camillo Conte. Następnie odwiedzimy miasteczko Barolo z Muzeum Wina Barolo, świątynię wszystkich miłośników wina Barolo. To tutaj przechowywane są archiwalne egzemplarze tego wyśmienitego króla win. Do obiadu w lokalnej restauracji zostanie zaserwowane wino Barolo. Kolejnym przystankiem na naszej trasie będzie miasteczko Asti, kulinarny skarb Włoch. Produkuje się tu najlepsze sery, słodki nugat (torrone) zwany „dumą Piemontu” oraz lekkie musujące wino D’Asti. Piemont to największy producent wina musującego, wytwarzanego zarówno metodą klasyczną, szampańską, jak i metodą fermentacji w kadziach. W Asti zwiedzimy fabrykę, gdzie produkuje się torrone. Zobaczymy kolejne etapy produkcji i skosztujemy tego wyśmienitego nugatowego deseru, który jest przysmakiem bożonarodzeniowym Włochów. Dzień zakończymy kolacją w jednym z gospodarstw agroturystycznych przy akompaniamencie wina D’Asti, najsłodszego i najstarszego wina musującego na świecie. Powrót do hotelu na nocleg.

5 dzień

W KRAINIE WIELKICH PIEMONCKICH WIN (Ś, K)
Śniadanie. Winnice Piemontu rozciągają się od regionu Langhe-Roero po Monferrato, a krajobraz został wpisany na listę światowego dziedzictwa UNESCO, które uhonorowało w ten sposób długą, sięgającą V wieku p.n.e. tradycję winiarską regionu. Dzisiejszy dzień poświęcimy odkrywaniu sma-
ków wyjątkowych i sławnych win oraz małych, uroczych miasteczek związanych z tym trunkiem. Wina Barolo i Barbaresco produkowane są ze szczepu nebbiolo (nebbia to po włosku mgła, często występująca w tym regionie). Barbera natomiast jest najłatwiej przystosowującym się do panujących warunków i najbardziej żywotnym szczepem wśród odmian piemonckich. Podążając szlakiem win, odwiedzimy winnice, gdzie są produkowane. Nie możemy też pominąć ojczyzny włoskiego wina musującego (lo spumante italiano), miasteczka Canelli, z jego słynnymi historycznymi piwnicami wydrążonymi w tufie, nazywanymi „podziemnymi katedrami” (mają po kilka pięter w dół). Nie zabraknie oczywiście okazji do degustacji tych wybornych win z innymi przysmakami kuchni piemonckiej, takimi jak: ser castelmagno (dojrzewający 4-5 miesięcy w pieczarach skalnych), ser gorgonzola (krowi ser dojrzewający 2-3 miesiące), grissini (chrupiące pałeczki z mąki, wody, drożdży i soli) a na słodko turyńskie praliny z orzechami laskowymi zwane gianduiotto. Warto też wspomnieć, że w Piemoncie uprawia się najwięcej w całych Włoszech orzechów laskowych, które są chronione znakiem IGP (chronione oznaczenie geograficzne). Powrót do hotelu na kolację i nocleg.

6 dzień

W KRAINIE RYŻU I SERA (Ś, O, K)
Śniadanie. Aby zobaczyć uprawy ryżu, nie musimy wcale jechać do Chin. Wystarczy odwiedzić piemonckie miasteczko Vercelli, słynące z upraw ryżu, który jest eksportowany nawet do Chin. W trakcie naszej kulinarnej podróży odkryjemy tajniki uprawy ryżu i zasmakujemy jego różnych odmian. Obiad złożony z lokalnych produktów. Zobaczymy także XII-wieczną bazylikę św. Andrzeja wraz z przyległym klasztorem cystersów, który uchodzi za najlepiej zachowany zabytek romański we Włoszech. Niedaleko położone Bra słynie z produkcji sera bra, którego produkcja rozpoczęła się pod koniec XIV wieku. To tutaj także narodziła się idea ruchu „Slow Food”, a od kilkunastu lat jest to także mekka miłośników sera i odbywających się tutaj festiwali serów. Kolacja pożegnalna w restauracji regionalnej.

7 dzień

TURYN – WARSZAWA (Ś, O)
Naszą kulinarną podróż zakończymy w Turynie, stolicy Piemontu, który pachnie i smakuje czekoladą. Miasto jest niesamowitą mieszanką historii, tradycji i nowoczesności. W urokliwych kawiarniach z historią w tle warto spróbować aromatycznego specjału, jakim jest bicerin. To czekolada, kawa i śmietanka serwowane w wysokiej szklance i tworzące trzy odrębne warstwy. Nie zapomnimy oczywiście o zabytkach: zobaczymy katedrę św. Jana Chrzciciela, gdzie w jednej z kaplic schowany jest całun turyński użyty, według chrześcijan, przy pochówku Jezusa. Całun zostanie wystawiony na widok publiczny dopiero w 2025 r. Podczas zwiedzania obiad w regionalnej restauracji. Transfer na lotnisko, odlot do Warszawy.

PUBLIKACJA I KOPIOWANIE PROGRAMÓW WYCIECZEK
ZAMIESZCZONYCH NA STRONIE WWW.POLKATRAVEL.PL W
CAŁOŚCI LUB W CZĘŚCI, BEZ WYRAŹNEJ, PISEMNEJ ZGODY BIURA
JEST ZABRONIONE.

Informacje praktyczne

Nie wiesz, która wyprawa jest dla Ciebie?

Pomożemy Ci ją znaleźć!

Skontaktuj się z nami