Europa

HISZPANIA - BILBAO i WINNY REGION RIOJA

  • Hiszpania

Opis

Luksusowa Podróż szlakiem architektury nowoczesnej, doskonałej gastronomii uhonorowanej gwiazdkami Michelin i wina z najlepszych bodeg regionu Rioja. Wizyta w Muzeum Guggenheima oraz spacer szlakiem ikon architektury współczesnej w Bilbao. Ponadto średniowieczne miasteczka, pokazy kulinarne, degustacje wina i lokalnych specjałów, zajęcia z uznanym enologiem, butikowe hotele. Uczta dla duszy i ciała w najlepszym wydaniu. Podróż dla najbardziej wymagających.

Mapa

Terminy

Czas trwania wyprawy 6 dni
Dostępne terminy wypraw

Cena

2890 PLN + 1190 EUR / os.
ŚWIADCZENIA
PLN
EUR
POLKA STANDARD
2890
350

przelot na trasie Warszawa – Bilbao – War-szawa przez jeden z europejskich portów lotniczych wraz z opłatami lotniskowymi i transportowymi
transfery z i na lotnisko
transport autokarem lub minibusem według programu
noclegi w hotelu 4* w Bilbao oraz w hotelu połączonym z winiarnią w regionie Rioja w pok. 2-os., dopłata do pok. 1-os. 350 EUR/os.
śniadania według programu
opiekę polskiego licencjonowanego pilota
ubezpieczenie KL, NNW i bagażu

POLKA KOMFORT
0
430

obiady i kolacje według programu
opiekę lokalnego przewodnika
rejs statkiem
pokaz kulinarny
degustacje tapas i lodów
degustacje wina w renomowanych winiarniach połączone ze zwiedzaniem

POLKA LUX
0
410

spotkanie z enologiem
obiad w 4 dniu oraz kolację pożegnal-
ną w restauracjach, którym przyznano
gwiazdkę Michelin
napoje do posiłków (wino, woda)
bilety wstępu do zwiedzanych obiektów według programu

Suma
2890
1190

Uwagi

Cena skalkulowana dla grupy min. 10 osób. W przypadku mniejszej liczby Uczestników cena może ulec  zmianie. Program ma charakter ramowy i może ulec zmianie w zależności od okoliczności, warunków lokalnych lub uzgodnień z pilotem. Zawsze przedstawiamy alternatywną propozycję lub zamieniamy kolejność zwiedzania.

CENA NIE OBEJMUJE

Innych opłat niż wymienione powyżej, napiwków, napoi do posiłków oraz wydatków natury osobistej.

Plan podróży

1 dzień

BILBAO – ARCHITEKTURA I GASTRONOMIA (O, K)
Spotkanie na lotnisku z pilotem Polka Travel. Wręczenie dokumentów podróży. Przelot do Bilbao przez jeden z europejskich portów lotniczych. Bilbao to jedno z najlepiej rozwijających się miast Hiszpanii. Pod koniec lat 80. to nieciekawe miasto industrialne przeobrażono w ośrodek kulturalny, a starą fabryczną zabudowę zastąpiono nowoczesnymi budynkami, będącymi ikonami architektury współczesnej. Tutejsze muzea, budynki użyteczności publicznej, hotele zaprojektowali architekci należący do światowej czołówki. Miasto stało się ewenementem w skali europejskiej. Transfer do centrum, następnie spacer w kierunku Muzeum Guggenheima, którego siedziba stała się wizytówką miasta. Budynek został zaprojektowany przez Franka O’Gehry; we wnętrzach mieści się galeria sztuki nowoczesnej, którą zwiedzimy w towarzystwie przewodnika. Po obiedzie spacer z przewodnikiem, który wtajemniczy nas w niuanse nowoczesnych rozwiązań architektonicznych zwiedzanych obiektów. Przerwa na lody w słynnej lodziarni, oferującej poza klasycznymi również niecodzienne smaki, jak np. lody o smaku rukoli. Bilbao to również centrum gastronomiczne kraju Basków, tutejsi szefowie kuchni zdobywają najwyższe nagrody w międzynarodowych konkursach. Weźmiemy udział w pokazie kulinarnym w „Bitoque Bar”, jednym z najbardziej znanych i najnowocześniejszych barów tapas w mieście, gdzie wykorzystuje się elementy kuchni molekularnej. Właściciel, a równocześnie szef kuchni, jest laureatem międzynarodowych konkursów kulinarnych.

2 dzień

NIEZWYKŁY MOST I REJS PO ZATOCE (Ś, O)
Po śniadaniu przejazd do dawnej dzielnicy portowej. W tej części miasta najciekawszym obiektem jest most pontonowy, wybudowany pod koniec XIX wieku, uważany za jedną z najciekawszych konstrukcji mostowych w Europie. Wjazd windą na taras widokowy, spacer po górnej kondygnacji mostu, a następnie przeprawa pontonowa. Rejs statkiem po zatoce, podczas którego podziwiać będziemy niezwykle urozmaicone wybrzeże regionu. Obiad w lokalnej restauracji z widokiem na okolicę. Okazja do spróbowania regionalnych potraw. Po południu wizyta w jednej z lokalnych bodeg produkujących młode białe wino „Txakoli Berroja”, będące jedną ze specjalności regionu. Degustacja wina i zakąsek. Powrót do Bilbao.

3 dzień

RIOJA I WINNE ŚWIĄTYNIE ARCHITEKTURY (Ś, O)
Po śniadaniu wyjazd do najsłynniejszego regionu winnego Hiszpanii – Rioja, gdzie rozpoczniemy enologiczną przygodę. Tutejsze bodegi to prawdziwe świątynie wina i architektury. W nowoczesnych wnętrzach leżakują doskonałe trunki tego regionu. Wizyta w najciekawszych architektonicznie bodegach Marques de Riscal i Baigorri. Należą one nie tylko do najsłynniejszych, ale i najlepszych wytwórni wina w regionie. Zwiedzanie tych niezwykłych świątyń architektury i wina połączone z degustacją. Obiad w lokalnej restauracji w centrum średniowiecznego miasteczka. Po obiedzie spacer po miasteczku. Zakwaterowanie w stylowym hotelu połączonym z winiarnią. Nocleg.

4 dzień

SPOTKANIE Z ENOLOGIEM – MUZEUM VIVANCO (Ś, O)
Po śniadaniu czeka nas spotkanie z profesjonalnym enologiem, który wyjaśni tajniki win regionu Rioja. Odwiedzimy kilka typowych miejsc regionu (klasztory, bodegi), których historia wiąże się z produkcją wina. Podczas zwiedzania degustacje. Po południu obiad w restauracji nagrodzonej gwiazdką Michelin. W drodze powrotnej do hotelu zatrzymamy się w Muzeum Kultury Wina Vivanco, jednym z najciekawszych, poświęconych tematyce winnej, prezentującym 8 tys. lat historii winiarstwa. Zajmuje ono powierzchnię 4 tys. m2, znajduje się tam pięć stałych ekspozycji, wystawa czasowa i Ogród Bachusa, w którym znajduje się zbiór 220 odmian winorośli z całego świata.

5 dzień

MALOWNICZE SAN SEBASTIAN (Ś, O, K)
Po śniadaniu wybierzemy się na wycieczkę do najpiękniejszego miasta kraju Basków – San Sebastian. Wjazd na wzgórze, z którego podziwiać będziemy przepiękną panoramę. Spacer po starym mieście, degustacja lokalnych tapas w licznych barach. San Sebastian słynie z najlepszych tapas w regionie. Czas wolny na plaży. Powrót do Bilbao. Wieczorem pożegnalna kolacja w restauracji „Etxanobe”, której szef kuchni należy do czołówki gastronomicznej miasta i regionu. Restauracji przyznano gwiazdkę Michelin.

6 dzień

BILBAO – WARSZAWA (Ś)
Śniadanie. Transfer na lotnisko. Powrót do Warszawy przez jeden z portów europejskich.

PUBLIKACJA I KOPIOWANIE PROGRAMÓW WYCIECZEK
ZAMIESZCZONYCH NA STRONIE WWW.POLKATRAVEL.PL W
CAŁOŚCI LUB W CZĘŚCI, BEZ WYRAŹNEJ, PISEMNEJ ZGODY BIURA
JEST ZABRONIONE.

SMAK GALICJI

Zobacz reportaż z poprzedniej wyprawy

Zobacz reportaż z poprzedniej wyprawy

Informacje praktyczne

Nie wiesz, która wyprawa jest dla Ciebie?

Pomożemy Ci ją znaleźć!

Skontaktuj się z nami