Azja

GRUZJA - SMAKI KAUKAZU

  • Gruzja

Opis

Oprócz wspaniałych zabytków i pięknych krajobrazów, Gruzja słynie z gościnności. Warto zatem przyjrzeć się gruzińskiemu menu. Znajdziemy tutaj kuchnię prostą, nieskomplikowaną, ale smaczną, opartą na świeżych produktach, pachnących naturą i… wszechobecną kolendrą. Dominują chaczapuri, zmieniające się w formie wraz z granicami regionów Gruzji i szaszłyki z wszelkiego rodzaju mięs. Nie wyjedziemy z tego kraju bez poznania smaku pasty orzechowej nakładanej an smażone bakłażany i duszoną paprykę, tak samo, jak bez opanowania sztuki przyrządzania, ale i jedzenia pierogów chinkali, by ich sok nie pozostał na naszej garderobie. Smak Gruzji będzie też kojarzył się nam z chlebem, który sami będziemy wypiekać, układając go  w tradycyjnym piecu. Nauczymy się również sztuki wygłaszania toastów przy wspaniałym gruzińskim winie, pitym z bawolich rogów.

Mapa

Terminy

Czas trwania wyprawy 9 dni
Dostępne terminy wypraw

Cena

2490 PLN + 890 USD / os.
ŚWIADCZENIA
PLN
USD
POLKA STANDARD
2490
560

przelot na trasie Warszawa – Tbilisi – Warszawa wraz z opłatami lotniskowymi
transfery z i na lotnisko
transport klimatyzowanym mikrobusem /autokarem
zakwaterowanie w hotelach 3* w Tbilisi, Gudauri, Batumi w pok. 2-os., dopłata do pok. 1-os. 310 USD/os.
1 nocleg w gospodarstwie agroturystycznym
śniadania według programu
opiekę polskiego pilota
ubezpieczenie NNW, KL i bagażu

POLKA KOMFORT
0
190

obiady i kolacje według programu
przejazd nocnym pociągiem, przedziały 4-os.
obsługę lokalnego przewodnika

POLKA LUX
0
140

degustację win w lokalnych winiarniach
lekcje gotowania w różnych regionach
lekcję pieczenia chleba
przepisy na przygotowywane dania
bilety wstępu do zwiedzanych obiektów według programu
jazdę jeepami do kościoła Świętej Trójcy w górach Kaukazu

Suma
2490
890

Uwagi

Cena skalkulowana dla grupy min. 16 osób. W przypadku mniejszej liczby Uczestników cena może ulec zmianie. Program ma charakter ramowy i może ulec zmianie w zależności od okoliczności, warunków lokalnych lub uzgodnień z pilotem. Zawsze przedstawiamy alternatywną propozycję lub zamieniamy kolejność zwiedzania.

CENA NIE OBEJMUJE

Innych opłat niż wymienione powyżej, napiwków, napoi do posiłków oraz wydatków natury osobistej.

Plan podróży

1 dzień

WARSZAWA – TBILISI
Spotkanie z pilotem Polka Travel na lotnisku, wręczenie dokumentów podróży, odprawa biletowo-bagażowa, przelot do Tbilisi.

2 dzień

TBILISI (Ś, K)
Przylot do Tbilisi. Zakwaterowanie. Po późnym śniadaniu zwiedzamy Tbilisi, łączące w sobie kulturę Europy i Azji. Zobaczymy Abanotubani – najstarszą część miasta, zwaną też „dzielnicą łaźni”, następnie cytadelę Narikala, szczyt Metekhi, meczet, „Wielką Synagogę”, katedrę Sioni. Udamy się także do Anchiskhati – najstarszego kościoła w Tbilisi (VI w.) oraz do lokalnych muzeów: sztuki i etnograficznego. Przejdziemy aleją Rustaveliego – zobaczymy parlament, operę, Teatr Shoty Rustaveliego oraz Kashveti – kościół z białego kamienia. Kolacja i nocleg.

3 dzień

CHLEB I WINO REGIONU KACHETII (Ś, O, K)
Po śniadaniu wyprawa do winnego regionu Gruzji – Kachetii. W jednym z lokalnych domów zajrzymy do „marani”, czyli piwnicy do składowania i starzenia win. Skosztujemy win prosto z kvevri, czyli gigantycznych kadzi. W dionizyjskich nastrojach rozpoczniemy przygodę kulinarną – pierwszą gruzińską lekcję gotowania. Pod bacznym okiem gospodyni nauczymy się robić m.in. churchkhelę – słodki przysmak z Kachetii. Następnie przejedziemy do Telavi, wstępując do najstarszej w regionie piwnicy win, w której gościło wiele gruzińskich i światowych osobistości. Obecnie najstarsze znajdujące się tu wina pochodzą z 1814 r. Po zakwaterowaniu w przyjaznym gospodarstwie agroturystycznym jego gospodyni nauczy nas piec chleb w „tone”, tradycyjnym kamiennym piecu. Kolacja w formie supry, czyli biesiady, suto okraszona toastami. Nocleg.

4 dzień

WINNE PIWNICE I GÓRALSKA BIESIADA (Ś, O, K)
Po domowym śniadaniu przejedziemy do Signagi, królewskiego miasta z XVIII w. otoczonego warownym murem z 23 wieżami. Po drodze zatrzymamy się w jednym z najbardziej urokliwych miejsc – klasztorze Bodbe z IX wieku, a następnie rozpoczniemy degustację win w lokalnej winiarni oraz zjemy tradycyjny góralski obiad. „Wojenną Drogą”, wijącą się zboczami Kaukazu, dotrzemy do jednej z położonych wysoko w górach miejscowości, ośrodka sportów zimowych w Gudauri. Kolacja i nocleg w sercu Kaukazu Wysokiego.

5 dzień

GOTUJEMY W SERCU KAUKAZU (Ś, O, K)
Po śniadaniu udajemy się do Kazbegi, położonej na 2379 m n.p.m., a stamtąd karkołomną trasą dojedziemy jeepami do XIV-wiecznego kościółka Świętej Trójcy – Gergetis Sąmeba. Bez wątpienia kościół, oko-liczne góry i wulkany tworzą jeden z najwspanialszych widoków Kaukazu. Następnie czeka nas lekcja gotowania mkhlovani i chinkali, czyli pierogów mięsnych z aromatycznym bulionem w środku. Po południu przejedziemy do najstarszej stolicy Gruzji – Mcchety. Tutaj już na początku IV wieku Gruzini przyjęli chrześcijaństwo. Zobaczymy klasztor Dżwari (UNESCO) oraz Sweti Cchoweli, która jest jedną z największych świątyń gruzińskich z XI w. Kolacja w Tbilisi.

6 dzień

TOASTY W KHANTSI (Ś, O, K)
Po śniadaniu udamy się w kierunku Morza Czarnego i słynnego kurortu Batumi. Po drodze jednak zatrzyma-my się na lekcję gotowania w Boriti, gdzie pod okiem gospodarzy nauczymy się przyrządzać tajemniczo brzmiące lobio i chadi. Po drodze przystanek nieopodal Kutaisi, gdzie degustować będziemy zawartość kvevri i wznosić toasty przy pomocy khantsi – rogów do wina, a to duże wyzwanie! Wzmocnieni ambrozją zwiedzimy XII-wieczny klasztor z pięknymi mozaikami i udamy się w drogę do Batumi. Zakwaterowanie i nocleg.

7 dzień

PLAŻE BATUMI (Ś, K)
Dzień wolny na odpoczynek, kąpiele słoneczne, spacery i delektowanie się urokami Morza Czarnego. W czasie wolnym sugerujemy zobaczyć Ogród Botaniczny z ponad 2 tys. okazów, z czego około 100 endemicznych oraz rzymskiej twierdzy Gonio z początków naszej ery. Kolacja. Wieczorem przejazd nocnym pociągiem do Tbilisi (sypialne przedziały 4-osobowe z klimatyzacją).

8 dzień

TBILISI (Ś, K)
Przyjazd na dworzec w Tbilisi. Transfer do hotelu i śniadanie. Następnie udamy się na dalszą część zwiedzania miasta. Odwiedzimy butiki z biżuterią ze złota i kamieni szlachetnych, a następnie będzie można nabyć antyki i rękodzieło na stołecznym targu. Zakwaterowanie w hotelu. Reszta dnia wolna na kąpiele w słynnych łaźniach Tbilisi czy spacery elegancką Aleją Rustaveliego. Wieczorem kolacja w formie bogatej supry z muzyką na żywo i pokazem tańców. Nocleg w hotelu.

9 dzień

TBILISI – WARSZAWA
Transfer na lotnisko. Wylot z Tbilisi. Powrót do Warszawy i zakończenie imprezy.

PUBLIKACJA I KOPIOWANIE PROGRAMÓW WYCIECZEK
ZAMIESZCZONYCH NA STRONIE WWW.POLKATRAVEL.PL W
CAŁOŚCI LUB W CZĘŚCI, BEZ WYRAŹNEJ, PISEMNEJ ZGODY BIURA
JEST ZABRONIONE.

Informacje praktyczne

Nie wiesz, która wyprawa jest dla Ciebie?

Pomożemy Ci ją znaleźć!

Skontaktuj się z nami