Europa

FRANCJA - NORMANDIA, BRETANIA

  • Francja

Opis

Skaliste wybrzeże, urokliwe zatoki, średniowieczne wioski, wyśmienita kuchnia, tajemnicze menhiry i celtyckie legendy. Bretania uwodzi urokiem prowincji, tajemnicą i surowością północy. Normandia zachwyca naturalnością i spokojem, od zawsze była inspiracją dla pisarzy i artystów. Bez wątpienia główną atrakcją regionu jest opactwo Mont Saint-Michel, miejsce pielgrzymek, ale przede wszystkim klejnot architektoniczny na wyspie oblewanej wodami przypływów. Krajobraz zmienia się w miarę oddalania od wybrzeża. Im dalej w głąb lądu, tym więcej pól uprawnych czy sadów, a w powietrzu dominuje zapach jabłoni. Dookoła zabudowa szachulcowa, średniowieczne zamki i opactwa… Kulinarne klasyki Normandii to bez wątpienia świeże owoce morza, kremowy camembert, cydr, czy też słynny calvados. Przede wszystkim jednak Normandia kojarzona jest z historią. Pielęgnuje się tu pamięć o ludziach, którzy oddali swoje życie na plażach Normandii w czerwcu 1944 roku. Zginęło wśród nich wielu Polaków, świadczą o tym białe krzyże na cmentarzach z powiewającą biało-czerwoną flagą.

Mapa

Terminy

Czas trwania wyprawy 10 dni
Dostępne terminy wypraw
  • 2017-09-08 - 2017-09-17

Cena

2450 PLN + 1395 EUR / os.
ŚWIADCZENIA
PLN
EUR
POLKA STANDARD
2450
905

przelot na trasie Warszawa – Beauvais
– Warszawa wraz z opłatami lotniskowymi i jedną sztuką bagażu
zakwaterowanie w hotelach 3* (hotele butikowe lub położone w centrach miasteczek) ze śniadaniami bufetowymi w pokojach 2-os., dopłata do pokoju 1-os. 570 EUR/os.
transport autokarem lub minibusem
opiekę licencjonowanego, polskojęzycznego pilota podczas wyjazdu
ubezpieczenie KL, NNW i bagażu

POLKA KOMFORT
0
395

obiady lub kolacje według programu
– kuchnia regionalna oparta na lokalnych produktach i daniach
obsługę lokalnych przewodników

POLKA LUX
0
95

degustacje lokalnych produktów według programu
wizyty w wytwórniach sera i calvadosu
rejsy statkiem według programu
bilety wstępu do zwiedzanych obiektów: muzeów, zamków, klasztorów
system słuchawkowy-nagłaśniający podczas zwiedzania

Suma
2450
1395

Uwagi

Cena skalkulowana dla grupy min. 20 osób. W przypadku mniejszej liczby Uczestników lub wzrostu cen waluty cena imprezy może ulec zmianie. Program ma charakter ramowy i może ulec zmianie w zależności od okoliczności, warun-ków lokalnych lub uzgodnień z pilotem. Zawsze przedstawimy alternatywną propozycję lub zamienimy kolejność zwiedzania.

CENA NIE OBEJMUJE!

Innych opłat niż wymienione powyżej, napiwków, napoi do posiłków oraz wydatków natury osobistej

Plan podróży

1 dzień

WARSZAWA – BEAUVAIS
Spotkanie na lotnisku z pilotem Polka Travel. Odprawa biletowo-bagażowa i przelot do Beauvais. Przejazd do hotelu i zakwaterowanie.

2 dzień

GIVERNY (OGRODY MONETA) – ROUEN – HONFLEUR – TROUVILLE (Ś, K)
Śniadanie. Przejazd w kierunku Normandii do maleńkiej wioski Giverny, gdzie odwiedzimy dom Claude’a Moneta oraz wspaniały ogród. Dom zdobią japońskie grafiki, a ogród ze stawem, w którym rosną nenufary, był ulubionym tematem prac malarza. Następnie przejazd do Honfleur, jednego z najbardziej malowniczych portów Normandii. W XIX wieku był on skupiskiem francuskiej bohemy artystycznej. Do dzisiaj miasteczko jest miejscem spotkań artystów, zachowało jednak atmosferę dawnego portu. Spacer malowniczymi uliczkami i przejazd na nocleg do pobliskiego, eleganckiego Trouville, ulubionego kurortu Napoleona III. Wieczorem spacer pomiędzy elegancką zabudową nadmorskiego kurortu. Kolacja w restauracji regionalnej w pobliżu hotelu.

3 dzień

PAYS D’AUGE – SZLAKIEM SMAKÓW NORMANDII (Ś, O)
Po śniadaniu wyruszymy na całodzienną wycieczkę po regionie cydru, sera camembert, kiełbasy andouille i innych przysmaków. Kuchnia Pays d’Auge, obfituje w mięso, zwłaszcza cielęcinę, przyrządzaną z ogromną ilością śmietany i masła, a owoce przetwarza się produkując jabłkowy cydr czy gruszkowe brandy. Nie zabraknie wspaniałych serów jak livarot o wyraźnym smaku czy powszechnie znany camembert. Podczas kulinarnej wędrówki odwiedzimy wytwórnię sera, gdzie degustować będziemy obydwa rodzaje. Następnie wizyta w urokliwym zamku Saint Germain de Livet o typowej normandzkiej konstrukcji szkieletowej. Na obiad, złożony z pysznych lokalnych produktów, zatrzymamy się w uroczej wiosce Beuvron, zaliczanej do najładniejszych w Normandii. Na deser raczyć się będziemy doskonałą tartą z jabłkami. Na koniec odwiedzimy destylarnię calvadosu i fabrykę cydru, zwiedzanie połączone z degustacją. Powrót do hotelu. Nocleg.

4 dzień

VITRE I ZATOKA MORBIHAN (Ś, K)
Śniadanie, a następnie przejazd do Vitre w Bretanii. Udamy się w okolice miejsca lądowania w Normandii w 1945 roku. Chwila zadumy na cmentarzu polskim, gdzie pochowani są żołnierze z Armii Generała Maczka. Krótki spacer po średniowiecznym Vitre, zaliczanym do najładniejszych miejscowości regionu. Obiad w regionalnej restauracji. Tego dnia czeka nas również rejs statkiem po zatoce Morbihan usianej licznymi wysepkami. To jedno z najbardziej niesamowitych miejsc wybrzeża Bretanii. Późnym popołudniem przejazd do hotelu w Vannes. Kolacja regionalna. Nocleg.

5 dzień

CELTYCKIE MENHIRY (Ś, K)
Po śniadaniu przejazd do jednego z najbardziej mitycznych miejsc Bretanii – Carnac, gdzie znajduje się jedno z najważniejszych stanowisk prehistorycznych, które obejmuje około 3 tys. menhirów. Następnie przejazd do Pont Aven, spacer po jednej z najbardziej malowniczych miejscowości regionu, rozsławionej przez artystów, malarzy, zwłaszcza przez Paula Gauguina. Pont Aven, to miejsce, gdzie spotykali się artyści, by szukać inspiracji do swoich obrazów. Przejazd na kolację regionalną i nocleg.

6 dzień

TRADYCJE, SMAKI I FILMOWA ATMOSFERA (Ś, O)
Po śniadaniu udamy się na południowy zachód Bretanii – do Quimper i okolic, gdzie kultywowane są tradycje regionu w postaci strojów, których ozdobą są niezwykłe koronkowe czepce. Zapoznamy się z lokalnymi tradycjami oraz poznamy rodzaje bretońskich czepców. Popłyniemy statkiem wzdłuż rzeki Odet. Podczas obiadu raczyć się będziemy lokalnymi przysmakami. Odwiedzimy miejscowe sklepiki, gdzie można zaopatrzyć się w regionalne produkty. Zatrzymamy się w niemal baśniowym Locronan, dawnym średniowiecznym ośrodku produkcji żagli. Miasteczko stało się ulubionym miejscem dla ekip filmowych, sceny do filmów kręcił tutaj między innymi Roman Polański. Przejazd na nocleg.

7 dzień

RÓŻOWE GRANITY I KOŚCIOŁY PARAFIALNE (Ś, O)
Po śniadaniu przejazd do niewielkich bretońskich wiosek, takich jak Saint-Thégonnec, gdzie można podziwiać jedno z najlepiej zachowanych typowych bretońskich założeń kościelno-cmentarnych. Następnie wyruszymy wzdłuż niezwykle malowniczego wybrzeża, które z powodu czerwonaworóżowej barwy urwisk znane jest pod nazwą Wybrzeża Różowych Granitów. Zatrzymywać się będziemy na licznych punktach widokowych. Obiad w jednej z lokalnych restauracji serwującej prawdziwe bretońskie naleśniki. Zakwaterowanie w hotelu położonym niedaleko Perros Guirec.

8 dzień

SAINT MALO I OSTRYGI (Ś, O)
Śniadanie. Przejazd w stronę Szmaragdowego Wybrzeża do Cancale, portu słynącego z ostryg, gdzie zapoznamy się z ich hodowlą. Obiad złożony z wielu morskich specjałów, z których słynie wybrzeże. Tutejsze owoce morza, a zwłaszcza ostrygi, są wyjątkowe, gdyż hodowle codziennie oblewane są wodami przypływów. Następnie udamy się do pobliskiego Saint Malo, ufortyfikowanego miasta, dawnego portu. Czeka nas tutaj rejs po zatoce korsarzy wzdłuż Szmaragdowego Wybrzeża. Po południu spacer brukowanymi uliczkami między sklepikami i małymi restauracjami serwującymi lokalne specjały. Przejazd do Dinan, niezwykłego średniowiecznego miasta z zachowanym zamkiem i zabudową w postaci domów o konstrukcji szkieletowej. Zakwaterowanie w hotelu. Kolacja w lokalnej restauracji, nocleg.

9 dzień

W ŚREDNIOWIECZNYM OPACTWIE (Ś, O, K)
Po śniadaniu przejazd do Mont Saint Michel – niezwykłego miejsca na mapie Francji, od wieków celu pielgrzymek, jak również strategicznego punktu obronnego. Sylwetka klasztoru otulona mgłą, wznosząca się nad połyskującymi piaskami, to jeden z najbardziej ujmujących widoków Francji. Zwiedzanie opactwa, spacer malowniczymi uliczkami. Czas na zakupy w lokalnych sklepikach. Po południu powrót do hotelu na nocleg. Kolacja pożegnalna w regionalnej restauracji.

10 dzień

BEAUVAIS – WARSZAWA (Ś)
Po śniadaniu przejazd na lotnisko do Beauvais. Powrót do kraju i zakończenie imprezy.

PUBLIKACJA I KOPIOWANIE PROGRAMÓW WYCIECZEK
ZAMIESZCZONYCH NA STRONIE WWW.POLKATRAVEL.PL W
CAŁOŚCI LUB W CZĘŚCI, BEZ WYRAŹNEJ, PISEMNEJ ZGODY BIURA
JEST ZABRONIONE.

FRANCUSKIE ELDORADO

Zobacz reportaż z poprzedniej wyprawy

Zobacz reportaż z poprzedniej wyprawy

Informacje praktyczne

Nie wiesz, która wyprawa jest dla Ciebie?

Pomożemy Ci ją znaleźć!

Skontaktuj się z nami