Azja

CHINY KULINARNE

  • Chiny

Opis

Kuchnia chińska jest tak zróżnicowana jak sam kraj, smak potraw, przepisy i techniki ich przygotowania uzależnione są od miejsca z którego się wywodzą. Smażone w wokach potrawy (stir-fries) pochodzą z bogatej kuchni kantońskiej, która rożni się od reszty Chin tak samo jak język kantoński różni się od mandaryńskiego. Z prowincji syczuańskiej wywodzą się piekielnie ostre potrawy takie jak syczuański hot-pot. Z Pekinu pochodzą popularne już w całych Chinach pierożki gotowane na parze (dim-sum). W nadmorskich prowincjach Shandong i Zhejiang znajdziemy najwięcej potraw z owoców morza. W prowincji Jiangsu przyrządzając potrawy najczęściej się je dusi i gotuje, tymczasem w Syczuanie często potrawy się piecze. Głównym składnikiem potraw na południu Chin jest ryż, najczęściej gotowany na parze. Na północy z kolei przoduje pszenica używana do przyrządzania makaronów czy też pierożków. Jedzenie dla Chińczyków jest świętością, każda uroczystość i ważny moment w życiu Chińczyka jest nierozerwalnie związany z jedzeniem. Często chińskie pozdrowienie ‘ni hao’ zastępowane jest ‘czy jadłeś już ryż’. Kuchnia chińska jest popularna na całym świecie, głównie za sprawą licznych imigrantów chińskich. Ewoluowała ona w różnych rejonach świata, dostosowując się do lokalnych smaków, stąd jej niezwykła różnorodność.  Warto jednak poznać ją u źródła, zatem zapraszamy w podróż kulinarną, będziemy gotować, smażyć, smakować ale i przy okazji poznawać najbardziej emblematyczne miejsca Chin.

Mapa

Terminy

Czas trwania wyprawy 11 dni
Dostępne terminy wypraw
  • 2018-09-13 - 2018-09-23

Cena

4490 PLN + 1890 USD / os.
ŚWIADCZENIA
PLN
USD
POLKA STANDARD
4490
855

przelot na trasie Warszawa – Pekin, Szanghaj – Warszawa wraz z opłatami lotniskowymi
transfery z i na lotniska
transport autokarem lub minibusem
noclegi w hotelach 4* w pok. 2-os., dopłata do pok. 1 os 370 USD/os.
śniadania według programu
opiekę polskojęzycznego pilota
ubezpieczenie KL, NNW i bagażu

POLKA KOMFORT
0
640

przeloty wewnętrzne Xian – Chengdu, Chengdu – Szanghaj wraz z opłatami lotniskowymi
przejazd kuszetkami 4-os. Pekin – Xian
obiady i kolacje według programu

POLKA LUX
0
395

bilety wstępów do zwiedzanych obiektów
kolację z kaczka po pekińsku
rejs w Szanghaju
rejs w Zhouzhuang
zajęcia kulinarne w Pekinie
zajęcia kulinarne w Xian
zajęcia kulinarne w Chengdu
przepisy na przygotowane dania
fartuch i akcesoria kuchenne
certyfikat udziału w szkoleniu
ceremonię parzenia herbaty
wizę chińską

Suma
4490
1890

Uwagi

Cena skalkulowana dla grupy min. 16 osób. W przypadku mniejszej liczby Uczestników cena może ulec zmianie. Program ma charakter ramowy i może ulec zmianie w zależności od okoliczności, warunków lokalnych lub uzgodnień z pilotem. Zawsze przedstawiamy alternatywną propozycję lub zamieniamy kolejność zwiedzania.

CENA NIE OBEJMUJE

Innych opłat niż wymienione powyżej, napiwków, napoi do posiłków oraz wydatków natury osobistej.

Plan podróży

1 dzień

WARSZAWA PEKIN
Spotkanie na lotnisku z pilotem Polka Travel, odprawa biletowo-bagażowa. Przelot do Pekinu. Przejazd do hotelu, zakwaterowanie i nocleg.

2 dzień

PEKIN (Ś, O)
Dzień możemy rozpocząć od dających energię zajęć tai chi. Po śniadaniu udamy się najpierw na przejażdżkę rikszą po Hutong, zabytkowych uliczkach miasta, a następnie na szalenie ciekawy lokalny targ, aby poznać egzotyczne specjały i przyprawy. Kuchnia chińska jest niezwykle bogata i stanowi integralną część kultury. Następnie czeka nas świetna zabawa – pod okiem miejscowego „chef de la cuisine” nauczymy się dobierać ingrediencje do poszczególnych dań a wreszcie wykonamy słyn-ne pierożki. To świetna zabawa połączona z wesołym współzawodnictwem i zakończona oczywiście pierożkową ucztą. Po południu zwiedzimy centrum Pekinu: plac Tiananmen, Bram Niebiańskiego Spokoju, stanowiącą wejście do Zakazanego Miasta. Na rozległym placu znajdują się dwa obiekty: 38-metrowy pomnik ku czci bohaterów ludu oraz mauzoleum Mao Zedonga. Zwiedzimy też Zakazane Miasto, uznane za najbardziej rozległy zespół pałacowy na świecie, od 1987 r. na liście UNESCO. Wieczorem opcjonalnie możliwość wyjazdu do opery chińskiej lub na pokaz kung fu. Nocleg w Pekinie.

3 dzień

PEKIN (Ś, K)
Dzień możemy rozpocząć od dających energię zajęć tai chi. Po śniadaniu wycieczka na Wielki Mur, który jest największą budowlą na świecie widoczną nawet z kosmosu. Będziemy mogli pospacerować po tym wyjątkowym dziele genialnych architektów. Przejedziemy do okręgu Changjing, do Trzynastu Grobowców Mingów do których prowadzi Droga Duchów. W drodze powrotnej przystanek, żeby zobaczyć stadion narodowy „Bird Nest”, wybudowany na Igrzyska Olimpijskie w 2008 r. Nocleg w Pekinie. Na kolację zaserwowana zostanie słynna kaczka po pekińsku.

4 dzień

PEKIN (Ś, O)
Dzień możemy rozpocząć już tradycyjnie od relaksujących zajęć tai chi. Śniadanie. Uduchowieni porannym rytuałem udamy się do kompleksu sakralnych budowli taoistycznych, m.in. Świątyni Niebiańskiej UNESCO, dawniej głównego miejsca modłów cesarza. Mieszkańcy Pekinu nie mieli prawa uczestniczyć w obrzędzie. Nie mogli nawet obserwować poprzedzającej go procesji dworu cesarskiego z Zakazanego Miasta do kompleksu świątynnego. Na czas jej przejścia musieli zamknąć się w domach, zaryglować okna i zachować milczenie. Obiad, po którym udamy się na zwiedzanie malowniczo położonego nad jeziorem Kunming Letniego Pałacu (UNESCO). To najbardziej rozległe jezioro na świecie stworzone ręką czło-wieka. Kompleks pałacowo-ogrodowy był miejscem odpoczynku chińskich cesarzy. Przejazd pociągiem do kolebki słynnej dynastii Ming, kuszetki 4-osobowe.

5 dzień

XIAN (Ś, O)
Po przyjeździe do Xian śniadanie, następnie zobaczymy panoramę miasta, poznamy lokalny koloryt i zaczniemy kolejne ciekawe zadania kulinarne – wyplatanie makaronów. Po wspólnych zajęciach zjemy obiad. Po południu zwiedzimy zabytkowe centrum miasta z 14-kilometrowymi murami miejskimi o szer. 15 m, Pagodę Dzikiej Gęsi, Wielki Meczet, Wieżę Dzwonu i Bębna. Wieczorem opcjonalnie możliwość obejrzenia tańców z dynastii Tang.

6 dzień

XIAN – CHENGDU (Ś, K)
Po śniadaniu udamy się do Lingtong, zobaczymy słynną i tajemniczą Armię Terakotową – ponad 7000 wojowników i koni naturalnej wielkości, ustawionych w szeregach na długości 210 i szerokości 60 metrów. W trakcie pogrzebu cesarza, w 210 r. p.n.e., cała armia również została umieszczona w podziemnych pomieszczeniach. Późnym popołudniem przelot do Chengdu, zwanego niegdyś Brokatowym Miastem, malowniczo położonego w Kotlinie Syczuańskiej. Przejazd do hotelu, zakwaterowanie, kolacja i nocleg.

7 dzień

CHENGDU (Ś, K)
Po śniadaniu udamy się do Instytutu Hodowli Pandy Wielkiej, założonego w 1987 r. Zobaczymy tu rozkoszne pandy wielkie, symbol Chin i pandy małe czerwone, a także inne gatunki często endemiczne, zagrożone wyginięciem. Potem w Leshan zobaczymy 71-metrowy posąg Wielkiego Buddy, budowany aż 90 lat, jeden z największych na świecie (UNESCO). Rejs po pobliskiej rzece. Powrót do Chengdu na kolację, którą zjemy w ulicznej restauracji – wspólne gotowanie hot pot. Nocleg.

8 dzień

CHENGDU (Ś, O) UNESCO City of Gastronomy
Po śniadaniu zaczniemy odkrywać tajniki kuchni syczuańskiej, dość pikantnej z dużą ilością czosnku, imbiru kolendry i anyżu ale też douchi i zha cai. Kuchnia świetnie komponuje się z wilgotnym klimatem. W 1985 roku otworzono tu Syczuańską Akademię Kulinarną. Od 2011 roku miasto jest wpisane na kulinarną listę UNESCO. Zwiedzimy centrum miasta a także pierwsze w Chinach Muzeum Kulinariów, mające ponad 3000 eksponatów na powierzchni ponad 12.000 m2. Zajęcia kulinarne pod okiem słynnych szefów kuchni. Obiad. Po południu przelot do Szanghaju. Przejazd do hotelu. W zależności od ilości sił witalnych wyjście na pokaz akrobatyczny – dodatkowo płatne.

9 dzień

SZANGHAJ (Ś, O)
Rano możliwość udziału w porannych ćwiczeniach tai chi na pobliskim placu. Po śniadaniu zwiedzanie Szanghaju, jednego z najbardziej dynamicznie rozwijających się miast świata. Wjedziemy na punkt widokowy na Oriental Pearl TV Tower. Następnie „cofniemy się w czasie” i w zabytkowym centrum zobaczmy malownicze ogrody Yuyuan. Poznamy założenia tworzenia chińskich ogrodów oraz różnice pomiędzy ogrodami chińskimi i japońskimi. Obiad zaserwuje restauracja słynąca z typowych dań szanghajskiej kuchni, zupełnie odmiennej od kuchni pekińskiej. Weźmiemy też udział w skomplikowanej ceremonii parzenia herbaty. Wieczorem kolejna uczta dla zmysłów – rejs po rzece Pudong i oglądanie bogato iluminowanego Szanghaju z pokładu statku. Nocleg w hotelu w Szanghaju.

10 dzień

SZANGHAJ – ZHOUZHUANG (Ś, O)
Rano możliwość udziału w porannych ćwiczeniach tai chi. Po śniadaniu wy-jedziemy do delty rzeki Jangcy i „miasta na wodzie” – Zhujiajiao. Popłyniemy w rejs po kanałach tej urokliwej miejscowości. Obiad. Po powrocie do Szanghaju sugerujemy spacer po Francuskim Kwartale albo czas wolny na zakupy pamiątek czy tekstyliów, np. wyjątkowych jedwabi. Po kolacji transfer na lotnisko i odlot do kraju.

11 dzień

SZANGHAJ – WARSZAWA
Wcześnie rano transfer na lotnisko i odlot do kraju. Po przylocie do Warszawy zakończenie imprezy.

PUBLIKACJA I KOPIOWANIE PROGRAMÓW WYCIECZEK
ZAMIESZCZONYCH NA STRONIE WWW.POLKATRAVEL.PL W
CAŁOŚCI LUB W CZĘŚCI, BEZ WYRAŹNEJ, PISEMNEJ ZGODY BIURA
JEST ZABRONIONE.

Informacje praktyczne

Nie wiesz, która wyprawa jest dla Ciebie?

Pomożemy Ci ją znaleźć!

Skontaktuj się z nami